Vili bácsi gyerekek közt - csemetéknek mesélt a népszerű színész

A Szent György Kórházban született, az Ybl Miklós utca kilencben laktak és a minap ellátogatott a Csemete Alapítvány Mikkamakka Játéktárába, ahol mesét olvasott az apróságoknak. Várkonyi András színművészt azonban hiába kérdezné bárki, látja-e szülővárosa változásait, fejlődését, nincsenek emlékei.

Kovalcsik Katalin

- Talán három hónapos lehettem, amikor  elköltöztünk. Édesapámtól  -  aki itt kezdte újságírói pályafutását a megyei lapnál, ma már 86 éves, jó egészségnek örvend és Aranytollas újságíró - kérdeztem az előbb,  melyik utcában is laktunk?  Később,  a Vígszínház tagjaként jártam erre, itt játszottunk. 
Kamaszkorában a Pinceszínházban és  a Kossuth gimnázium kiváló színjátszó szakkörében  ismerkedett a színészmesterséggel.      
- Odajárt  Venczel Vera, Iglódi István  rendezett. Amikor jelentkezni lehetett a színművészetire, egyenesen oda vezetett az utam. Sorozatszereplésem véletlenül kezdődött.   Forgattam egy amerikai filmben, amikor castingra  hívtak. Mondták,  van egy magyar szappanopera, menjek  a válogatásra. Azt sem tudtam, mi a szappanopera, de kipróbáltam. Emlékszem,  valami  miatt mérgelődni kellett a próbajelenetben. Megcsináltam, majd vártam a döntést. Elég hamar kiválasztottak. Álmomban se gondoltam volna, hogy eljutunk a tizennegyedik évadig.
A színész a sorozat mellett forgatott fimekben, mostanában többször lép fel vidéken, készített egy cd-t Borkóstoló címmel, szinkronba naponta jár.


-  Mindezek és a család kitöltik az életem. Nősül a fiam, ami erős szervezőmunkát igényel, ez kellemes gond. Pest környékén élünk a feleségemmel, a lányomék ígértek jövőre egy unokát, a való életben is nagypapa lehetek. A sorozatban sörisszaként ismernek, de inkább száraz, vörösboros vagyok, ezért szól a borról a lemezem. Borosgazda, villányi borlovag is vagyok, szeretem, kicsit értem is a bort. A bor és a gasztronómia összetett dolog, de számomra is összetartozik. Kedvelem a jó kacsasültet, a disznótorost. Tudom, nem nagyon szabadna ilyeneket enni, még beszélni se róla, de ha egyszer szeretem, miért ne! Rettentően leveses vagyok, a feleségem remek leveseket készít, azt bármikor, bármilyen mennyiségben eszem. A minap az öltöztető hozott egy kocsonyát, hű, az csuda volt! Az karácsonykor kötelező étel. Én nem szeretem a füleket, farkakat, csak a színhúst, ezt feleségem akceptálja, külön készíti nekem a színhúsos kocsonyát. Mindenevő vagyok, de mindenből a minőséget, a jót kedvelem.
 A sorozatban most szünet van, pihen a stáb, Várkonyi Andrásék családja is együtt lesz az ünnepen, meglátogatják az édesapját. A Csemetekertben, amíg a gyerekek játszottak, az édesanyák kíváncsiskodtak, de titkokat nem tudhattak meg a színésztől a népszerű szappanoperáról, a várható történésekről. Szóba került viszont a változó, a megváltozott színház, a közönség, a jeles művészek, az egykori színészóriások, hatalmas egyéniségek.
- Együtt játszottam Latinovics Zoltánnal, Bessenyei Ferenccel, Básti Lajossal, Páger Antallal, Tolnay Klárival, Ruttkai Évával. Olyan neveket sorolok, akik a hazai színjátszás óriásai voltak. Vannak olyan nagyívű szerepek, amelyeket szívesen vállalnék, de tudom, hogy a szakma képviselőinek kilencven százaléka mellett elszaladtak a nagy szerepálmok. Előfordul, hogy valakit kerülnek a nagy szerepek, akár örökre is. Manapság sokan örülnek, hogy egyáltalán játszhatnak. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert egy jól menő sorozatnak vagyok az egyik főszereplője, nem panaszkodom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!