Furcsa gázszámlák - miért kell ennyit fizetni?

Székesfehérvár - Több vállalkozó olvasónk is fura gázszámlákról, illetve az azokban lévő rejtélyes szorzóról panaszkodott lapunknak.

Klecska Ernő

Több vállalkozás vezetője is megkereste  a napokban lapunkat azzal, hogy gázszámlájukon egy ismeretlen, rendszeresen változó mértékű szorzószámra bukkantak.
 A földgáz energiáját a fűtőérték jellemzi  - ez  az a hőmennyiség, ami egy köbméter földgáz tökéletes elégetésekor keletkezik, ha az égés folyamán keletkezett víz gőz halmazállapotban van.  A gázszámlákon megajoule (MJ) érték van, s azt egy korrekciós tényezővel igazítva áll elő a fizetendő érték.
Ennek oka az, segített értelmezni a helyzetet Gergely Péter energetikus, hogy a földgáz térfogata a nyomás és a hőmérséklet-változás hatására változik. A gázmérők a pillanatnyi térfogatot mérik, tehát a hőmérséklet és légnyomás változását a számlázáskor figyelembe veszi a szolgáltató.
A számla készítésekor  az Országos Mérésügyi Hivatal által hitelesített mérőeszközökkel regisztrált adatok alapján  az Országos Meteorológiai Szolgálattól, illetve a MOL Rt.-től kapott havi minőségi paramétereket használják fel. A számlán szereplő korrekciós tényező attól függ, milyen az időjárás. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál több molekula van ugyanis egy köbméter gázban, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy 15 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet alatt a korrekciós tényező nagyobb lesz 1-nél  azaz minél hidegebb van, annál többet kell fizetni. Fizetni ugyanis nem a térfogatért,  a köbméterért, hanem a felhasznált hőmennyiségért kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!