Jubileum az "legöregebb" óvodával

Székesfehérvár - Fennállásának 125 éves évfordulóját ünnepli a megyeszékhely legrégebbi, még ma is működő óvodája. A Felsővárosi Óvodába minden helyit várnak, aki kötődik az intézményhez.

Miskei Anita

A Felsővárosi Óvoda - Székesfehérvár legöregebb ma is működő intézménye - idén ünnepli alapításának 125 éves jubileumát. 1886-ban döntötték el ugyanis, hogy a Felsővárosban óvodát alapítanak. Bisztriczné Macz Éva óvodavezető mesélte, bármilyen furcsa is, de akkoriban a felsővárosiak a földeken dolgoztak, s a parasztok a nyári hónapokban, az aratások idején nem tudták kire bízni apró gyermekeiket. Elsősorban a nyári és a kora őszi hónapokban működött aktívan az intézmény, aratás idején 60-70 gyermek is volt az oviban. Ami igazán magas létszámnak számít, mert az óvoda ma is 93 gyermek fogadására alkalmas. Igaz, hosszú a várakozók sora, még egy csoportszobát meg tudnának tölteni - fűzte hozzá az óvodavezető büszkén. Hangsúlyozta, napjainkban az ovisok 80 százaléka kötődik a városrészhez, itt laknak, vagy itt dolgoznak szüleik. Majd az idei izgalmas programokra is kitért:
- A 2011-2012-es nevelési év során gyermekprogramokkal és szakmai rendezvényekkel várjuk a legkisebbeket, szüleiket és a városi és város környéki intézményekben dolgozó kollégákat. Utóbbi programok  hagyományosnak tekinthetők, hiszen 1993 óta törekszünk arra, hogy az óvodapedagógusok szakmai munkájának minőségét emeljük. Ma például az óvodapedagógusok megismerkedhetnek a bábjáték óvodai alkalmazásával, saját készítésű bábokkal, fortélyokkal. Márciusban a vitézzé avatásba, vitézi próbákba  pillanthatnak be az érdeklődők, míg áprilisban a népmese feldolgozásával, sokszínűségével ismerkedhetnek meg a kollégák - mondta a vezető, majd helyettese, Kovács Jánosné hozzátette, a gazdag programokkal szeretnének minden székesfehérvárit megszólítani.

Földi Zoltán, a Felsőváros önkormányzati képviselője kiemelte, az óvoda dolgozói aktívan részt vesznek a közösség formálásában, összetartásában. Programjaikba bevonják a gyerekeket, szüleiket, s az idősebbeket is. Bisztriczné Macz Éva - aki maga is a felsővárosi oviba járt gyermekként - igazi lokálpatrióta, aki a 125 éves évfordulót szeretné igazán emlékezetessé tenni az intézmény, a közösség számára is. S ebben az itt élők segítségét kéri.
- Ma is van olyan gyermekünk, akinek még dédszülője is idejárt. Szeretnénk, ha a fehérváriak eljuttatnák hozzánk a felsővárosi oviról őrzött emlékeiket, amiket egy kiállításon mutatnánk be a május 25-i jubileumi ünnepségen. 
Hozzátette, örülnének a relikviáknak, hisz az óvoda felújítás miatt 1972 és '74 között zárva tartott, az azt megelőző időszakról kevés emlékük van. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!