Nyugdíj - Szakhatósági állásfoglalások

Székesfehérvár - Július elsejével jön létre az új hatóság, addig a megszokott szervezetek jogosultak az ellátások megállapítására.

Tribolt Lajos

Mint azt megírtuk  2012. július 1-jével a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveként önálló rehabilitációs hatóságot kell létrehozni. A kormány rendelkezett arról is, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai megállapításával kapcsolatos hatósági feladatokat a rehabilitációs hatóság létrehozásáig továbbra is a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek látják el. Az eljárás során a komplex minősítést a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal területi szervei végzik, és ennek eredményéről szakhatósági állásfoglalást adnak ki. A foglalkoztatási rehabilitációs feladatokat szintén átmenetileg a munkaügyi központok, illetve kirendeltségeik látják el.
  Az új ellátások (rokkantsági és rehabilitációs ellátás) megállapítását az érintetteknek továbbra is kérelmezniük kell az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által e célra rendszeresített és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság valamint a kormányhivatalok honlapján, továbbá a kormányzati portálon közzétett adatlapon (igénybejelentésen) vagy elektronikus űrlapon. A kérelemhez csatolandó dokumentumok köre változatlan, erre vonatkozóan az igénybejelentő lap részletes tájékoztatást is tartalmaz.

A nyugdíjakkal kapcsolatos sorozatunk véget ért. Olvasóinktól azonban sok egyedi kérdés érkezett hozzánk. Ezért január 31-én, kedden10-12 óra között szakértőnk, Bartucz Sándor    telefonon válaszol a kérdésekre (a számot később közöljük). A [email protected] címen is kérdezhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!