Településeik helyzetéről tárgyaltak a polgármesterek

Vereb - Bechtold Tamás, Farsang Zoltán, Kurz Mária, Szili Miklós, Wagner Péter és Virányiné Reichenbach Mónika egy közös beszélgetésre jött össze a hét végén a verebi faluházban.

Kupi László

A fenti sorrend szerint  Vál, Kápolnásnyék, Vereb, Lovasberény, Nadap, Pázmánd polgármestere az általuk irányított települések jövőjéről, lehetőségeiről és a lehetséges együttműködésről tárgyalt, a beszélgetést Kupi László, Kápolnásnyék alpolgármestere vezette.
 A beszélgetés megkezdése előtt a levezető kérésére a polgármesterek egy közös kézfogással pecsételték meg együttműködési szándékukat. A kis falvak első emberei bemutatták múltjukat, a kialakulástól napjainkig, érintve a gazdasági és társadalmi életét a településüknek, az önkormányzatuk gondjait, de örömeit is.
Külön blokkban beszéltek a civil szervezetek, összefogások jelenéről és a jövőbeli felértékelődő szerepéről. A közszolgáltatásokkal kapcsolatos kiszolgáltatottság jellemző ma már a kistelepüléseken, s ez a téma a lakosság részéről is generált csendesebb és vehemensebb felszólalást egyaránt.
Nagyon jó ötletek kerültek a felszínre a közös önellátási törekvések kérdésének boncolgatása során, ahol a jó példával élenjárók elmondták,  milyen nagy segítség az, hogy nem máshonnan szerzik be a szükséges alapvető élelmiszereket, hanem a helyi termelők szolgáltatását, termékét veszik igénybe, ezzel munkalehetőség és bevétel generálódik a településükön.
Az is felvetődött, hogy ma már inkább az önellátás akadályait próbáljuk keresni, mint magát a fizikai munkát, s itt lép be a közösség megtartó ereje, hogy tanítsuk meg ismét az embereket arra: a csak füves kertben lehet egy kis zöldséget, vagy egyéb saját igénynek megfelelő élelmiszert is termelni. Azzal ugyan egy kis munka van, de megéri. Szóba került az is, hogy milyen kitörési pontok vannak az idegenforgalom, a borturizmus, a hagyományápolás átadása, a közös kulturális rendezvények megszervezésén keresztül. Bíznak abban, hogy a polgármesterek hallva  mások jó példáit, saját településükre átültetnek párat a jó gondolatból, ötletből, és ezzel gyarapodik az általuk irányított közösség, az ott élőket pedig segíteni tudják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!