A kémia ifjú szerelmesei vetélkedtek

Székesfehérvár - Huszonnégy hetedik, nyolcadik osztályos diák mérte össze szombaton a Felsővárosi Általános Iskolában tudását kémiából. A megyei verseny eredményei csak később lesznek meg.

Klecska Ernő

A Hevesy György Országos Kémiaverseny megyei fordulóján 13 hetedikes és 11 nyolcadikos diák vett részt. A Magyar Természettudományi Társulat által meghirdetett versenyen nem voltak könnyű feladatok - mondta Kis Angelika, a Felsővárosi Általános Iskola tanára. A 7. évfolyamos tanulóknak a legfontosabb anyagok és anyagcsoportok tulajdonságait, az oldatok, tömegszázalékos összetételét, az atomszerkezetet, a periódusos rendszert, az ionok és ionvegyületeket, a savak, bázisok, sók tulajdonságait, a kémhatást és a kémiai reakciókat kellett ismerni. A 8. évfolyamos tanulóknak ezen túl aedoxi és sav-bázis reakciókról, a nemfémes elemekről és vegyületeikről, a fémes elemekről, a kristályos anyagokról, energiaforrásokról, a táp- és műanyagokról kellett számot adniuk.

A versenyzők a Magyar Természettudományi Társulat által összeállított központi feladatlapot kaptak külön a 7. évfolyamon és külön a 8. évfolyamon. A dolgozatokat központi javítókulcs alapján a helyi versenybizottság értékeli, ezt követően hirdeti ki a rangsort és a helyezéseket, de nem dönt arról, hogy kik jutnak az országos döntőbe. A beküldött dolgozatokat ugyanis az országos versenybizottság egységesen újra javítja, és évfolyamonként ismételten rangsorolja.

Az országos döntő május 18. és 20. között lesz Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán, s ott az írásbeli mellett laborgyakorlat és szóbeli is lesz.

- A kémia iránt nagy az érdeklődés. Most csak azért volt ennyi diák, mert későn sikerült tudomást szerezni a verseny indulásáról. Annak eredményei beleszámítanak majd a diákok felvételi eredményeibe – hangsúlyozta Kis Angelika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!