Négyszáz aláírás a 29-es busz megmaradásáért

Székesfehérvár - Közel négyszáz aláírás gyűlt össze a palotavárosi lakóktól annak érdekében, hogy a belső úton közlekedő, 19-étől elvileg nem közlekedő 29-es buszt megmentsék, vagy legalább valamilyen alternatív megoldást, pótlást kérjenek helyette.

Házi Péter

Viza Attila önkormányzati képviselő szerdai lakossági fórumának is ez volt a legfőbb témája: habár sokan nem voltak, a találkozón mégis sok vélemény, kérés fogalmazódott meg.

Tisztázni érdemes, hogy a 29-es busz hétfőtől - több másik járattal párhuzamos - való leállítása az Alba Volán többszáz milliós tartozása miatt szükséges, mindez tehát csak ideiglenes döntés, várhatóan júliustól ugyanis teljesen új vonalak szolgálják majd ki a fehérváriakat - minderről Viza Attila beszélt elöljáróban.

Többen felvetették, hogy amennyiben a 29-es valóban nem volt kihasznált járat, miért éppen most kell leállítani, nem lehetett volna ezzel az új járatstruktúra életbe lépéséig várni? Sok iskolás gyermek használja ugyanis ezt a járatot - érveltek a hozzászólók, ráadásul a vonal megszüntetésével a Közép-Dunántúl valószínűleg legnagyobb társasháza marad tömegközlekedés nélkül a Hübner, Gánts Pál utcában. Nagy Zsolt, a közlekedési iroda vezetője felvetette: tárgyalni lehetne a Volánnal esetleg arról, hogy a 10-es vagy a 11-es, Szedreskertből induló járatot behozzák a Palotavárosba a következő három és fél hónapra, így a terület nem maradna busz nélkül.

Volt, aki azt kérte, legalább a munkakezdés előtti időpontokban legyen belső buszjárat, mert ezt már megszokták, használják a lakók. Viza Attila a négyszáz aláírás alapján úgy vélte, kellően nyomatékos a lakók kérése, ígérte, hétfőn első dolga lesz, hogy a kérés ügyében megkeresse Tóth Istvánt, az Alba Volán vezérigazgatóját.

A júliustól várható új buszjáratrendszer egyébként több ponton is érinti majd a Palotavárost: a leendő 1-es járat a Csapó utcából indul majd, s nagyjából a jelenlegi 11-es útvonalát követi. A Szedreskertből induló 3-as járat a Kelemen Béla utcán várhatóan bejön majd a Palotavárosba, s a Csapó utca és a Piac tér felé távozik innen, ezzel is segítve az itt lakók utazását. Ezen kívül több hivatásforgalmi járat is indul a városrészből reggeli illetve délutáni munkakezdés idején. Az 53-as jelzésű például a Hübner András utcából, az 52-es, 54-es, 55-ös pedig a Csapó utcából. Nagy Zsolt felhívta a lakók figyelmét, a Hübner-Gánts Pál utcában nem alakítanak ki decentrumot, azaz itt nem lesznek „egymás hegyén, hátán” várakozó buszok.

A lakók hozzászólásaiból egyébként az látszott, most mindenkinek a következő három hónap fontos, szeretnék, ha az új menetrend életbe lépéséig sem kéne gyalogolniuk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!