Hatalmas érdeklődés kísérte Szakál Antal emlékkiállítását

Mintegy száz érdeklődő gyűlt össze péntek este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, hogy együtt emlékezzenek Szakál Antal képzőművészre, s egyúttal megtekintsék a műveiből rendezett kiállítást.

Gombor Lili

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szakál Antal halálának egyéves évfordulójához érkeztünk idén, e szomorú alkalom apropóján kiállítással emlékeztek meg az elhunyt alkotóról. Szakál Antal sokoldalú művészként egyaránt otthon volt a pasztell és a szobrászat világában is. Domborművek, festmények, plakettek, szobrok jelzik ennek nyomát, melyeket nagylelkűen adományozott oda intézményeknek, egyházaknak, alapítványoknak és szeretett városának. Évtizedeken keresztül vezette a Szent György Alkotókör táborait, melynek adományai ékesítik ma is a Szent György Kórház falait. "Hintsd el a szeretet magját, és boldogságot fogsz aratni" – idézte fel Szakál Antal hitvallását Szekeresné Horváth Zsuzsanna, a Floriana Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója.

Szakál Antal, avagy a jelenlévő családtagoknak, barátoknak csak Tóni bácsi emléke akkor él tovább, ha az emberi emlékezetet ehhez igazítjuk – fogalmazott megnyitó beszédében Németh István, a Kraczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kiállításon a családi hagyaték részét képező festmények, valamint közel hatvan darab plakett látható. A teljes életmű természetesen a kiállított darabok számán jócskán túlmutat. Éppen ezért a hagyaték gondozása a család számára nem könnyű, így a Krajczáros Alapítvány kezdeményezte a hagyaték felvásárlását, valamint azt, hogy a festmények és plakettek a Szent István Király Múzeumba kerüljenek. Hogy ez megvalósul-e, még nem tudható – osztotta meg a közönséggel Németh István.

A tárlaton bemutatott képeket úgy válogatták össze, hogy azok valamilyen kötődést mutassanak Székesfehérvárral. Így például találunk olyan festmény is, amely az isonzói csatát ábrázolja. 

Az eseményen közreműködött Bene Edit versmondó, Kissné Lencsés R. Julianna, Salih Dilán és Mátyus Istvánné Zsuzsa versmondók, valamint Kocsán István zenész, énekes, előadóművész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában