Életmód

2015.01.18. 19:20

Vétek kidobni az ételt

Címkék#fagyasztás

Kolozsvári káposzta, pörkölt és sütemény – néhány étek, amelyet kidobni vétek. Inkább fagyasszuk le!

S. Töttő Rita

Lefagyasztással kapcsolatos cikksorozatunk befejező részéhez értünk. Sziebert Gergely, a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője szerint tojást például eszünkbe se jusson fagyasztani, hiszen a tojásfehérje viszkozitása csökken, a tojás sárgája viszkozitása pedig nő, szinte gélképződés játszódik le. A felengedtetés után a felhasználás iránya jelentősen szűkül, ezért nem javasolt a tojást sem feltört, sem elkülönítve a tojás fehérjét, illetve sárgáját fagyasztani.

A húsok, tészták is jól fagyaszthatók, nem kell kidobni őket (Fotó: A szerző)

Tésztakészítményeket viszont elég jól fagyaszthatunk, közel hasonló lesz a minősége, mint felengedés után. Ugyanez a helyzet a pörköltfélékkel is. Fontos kiemelni a jó minőségű alapanyag biztosítását, azok előkészítését – hangsúlyozza a szakember. Sőt, aki káposztás ételt készített, és nem tudta mind megenni, szintén viheti a fagyasztóba! Fontos a hőkezelés utáni gyors hűtés, valamint a hűtve adagolás, illetve a gyorsfagyasztás megkezdése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!