2015.01.18. 19:20
Vétek kidobni az ételt
Kolozsvári káposzta, pörkölt és sütemény – néhány étek, amelyet kidobni vétek. Inkább fagyasszuk le!
Lefagyasztással kapcsolatos cikksorozatunk befejező részéhez értünk. Sziebert Gergely, a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője szerint tojást például eszünkbe se jusson fagyasztani, hiszen a tojásfehérje viszkozitása csökken, a tojás sárgája viszkozitása pedig nő, szinte gélképződés játszódik le. A felengedtetés után a felhasználás iránya jelentősen szűkül, ezért nem javasolt a tojást sem feltört, sem elkülönítve a tojás fehérjét, illetve sárgáját fagyasztani.
A húsok, tészták is jól fagyaszthatók, nem kell kidobni őket (Fotó: A szerző)
Tésztakészítményeket viszont elég jól fagyaszthatunk, közel hasonló lesz a minősége, mint felengedés után. Ugyanez a helyzet a pörköltfélékkel is. Fontos kiemelni a jó minőségű alapanyag biztosítását, azok előkészítését – hangsúlyozza a szakember. Sőt, aki káposztás ételt készített, és nem tudta mind megenni, szintén viheti a fagyasztóba! Fontos a hőkezelés utáni gyors hűtés, valamint a hűtve adagolás, illetve a gyorsfagyasztás megkezdése.