Életmód

2016.12.20. 16:05

Idősellátás, családon kívül

Bárki családjában eljöhet az az idő, amikor idős, beteg hozzátartozója tartós kórházi kezelésre, ellátásra, vagy gondozásra szorul. Ez esetben többféle megoldás létezik.

Bokros Judit

Vannak családok, ahol hely- vagy időhiány miatt gondot okoz az idős, beteg, magáról gondoskodni nem tudó hozzátartozó ellátása, elhelyezése. A fiatalok többnyire dolgoznak, s a napi rutinba nem fér bele az öregek felügyelete, és az is megtörténhet, hogy baleset, betegség miatt kórházi kezelésre szorul valaki, ami után már nem tud gondoskodni magáról. Ilyenkor a család sokszor nem tudja, hogyan tovább, melyek a lehetséges ellátási, elhelyezési formák, így ezeket próbáltuk feltérképezni.

Szabó Bakos Zoltánnétól, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház ápolási igazgatójától megtudtuk, intézményükön belül melyek az idősekre is vonatkozó fekvőbeteg szakellátás lehetséges módjai.

Fotó: shutterstock.com

Az egyik az aktív ellátás, és ha az ebben részesülő betegek nem gyógyulnak meg, akkor kerülhetnek át a krónikus ellátásba (mindkettő térítésmentes). Ez nem végleges elhelyezési forma, ám hosszú ideig tarthat, orvosi felügyelettel. Ilyenkor lényegében a pozitív változást várják a beteg állapotában. A krónikus osztályon három hónapnál tovább nem tartózkodhat az ellátott, ha letelik ez az idő, akkor vagy otthonába bocsátják, ahol a család gondozza, vagy a szociális ellátórendszer segít az elhelyezésében - mondta el Szabó Bakos Zoltánné.

A kórház ápolási igazgatója, Szabó Bakos Zoltánné elmondta: az ápolási osztály iránt is sokan érdeklődnek Fotó: Koppán Viktor

Ápolási osztályukra akkor kerülhetnek a betegek, ha ápolási szükségleteik vannak. Ilyenkor az orvos lényegében csak konzultál, s az osztályt ápolási szakember vezeti. Ebbe az ellátási formába vagy a kórházon keresztül, vagy egyéni kezdeményezésre kerülhetnek be a betegek. Utóbbihoz háziorvosi beutaló szükséges. Az ápolási osztályon több hónapig lehet tartózkodni, és ez hosszabbítható.

Itt vannak bizonyos többletszolgáltatások (például napi többszöri étkeztetés, gyógytorna, masszázs, foglalkoztatás), amelyekért meghatározott díjat kell fizetni. A hangsúly az ápoláson, gondozáson van. Az igazgató megjegyezte: ez az ellátási forma nagyon keresett, várólistás. Amennyiben letelik az ellátási idő, akkor a beteget vagy hazaviszik, vagy szintén bekerül a szociális ellátórendszerbe.

Létezik még a rehabilitáció (térítésmentesen), amelyre az aktív osztályról érkezhet a beteg. Ilyenkor a cél az állapotjavítás, például gyógytornával, dietetikai tanácsadással, fizikoterápiával. A betegség fajtájától függően mozgásszervi rehabilitációra Csákváron, kardiológiaira Móron, pszichiátriaira pedig Fehérváron van lehetőség a megyei kórházhoz tartozó intézményekben. Ezen az osztályon az állapotjavulás mértékétől függ a tartózkodási idő.

Az idősek méltó elhelyezése egyre fontosabb kérdés, sok családban nem tudják megoldani a gondozást otthon. A szociális ellátásért díjat kell fizetni, a tartós bentlakásra általában hónapokat kell várni - tudtuk meg Mészáros Józsefnétől Fotó: Koppán Viktor

A kórházzal szoros kapcsolatban áll, onnan is fogadhat időseket a Rákóczi úton található Székesfehérvári Egyesített Szociális Intézmény, amelynek a város a fenntartója. Mészáros Józsefné igazgató elmondta: négy, alapszolgáltatást (étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás) biztosító gondozási központjuk és három tartós bentlakást nyújtó intézményük van. További két telephelyen átmeneti elhelyezést tudnak biztosítani.

Az alapellátást azok igénylik, akik még boldogulnak otthon, és étkeztetésre vagy házi segítségnyújtásra van szükségük. A gondozó ilyenkor minden hétköznap legfeljebb négy órában tud az idős ember segítségére lenni az otthoni feladatok, szükségletek elvégzésében. Az alapellátás másik formája a nappali ellátás, amely azt a célt szolgálja, hogy a még önellátó idős emberek ki tudjanak mozdulni otthonról. A nyugdíjasklubhoz hasonlóan működő ellátás hétköznap vehető igénybe, és aki mozgásában korlátozott, azt esetleg szállítani is tudják a gondozási központokba.

Ha valaki már nem képes magát ellátni, és a család sem tud segíteni, akkor kérhető az átmeneti vagy a tartós elhelyezés. Előbbi esetben egy évig, illetve indokolt esetben még egy évig láthatják el az időseket, és ha ez lejár, akkor megvizsgálják, hogy vissza helyezhető-e saját otthonába az illető, vagy tartós ellátást igényel. (Átmeneti ellátás akkor is kérhető, ha a család például szabadságra megy, és addig nem tudják gondozni az idős embert.)

A tartós ellátás igénybevétele előtt az intézmény gondozási szükséglet vizsgálatot csinál, és ha ez igazolja a szükségletet, akkor az érintett bekerülhet az idősek otthonába. Illetve, a 80. életévüket betöltött, egyedül élő emberek, valamint a fogyatékossági ellátásban részesülők is jogosulttá válnak az ellátásra. A tartós ellátás lényegében korlátlan időre szól.

Ami a férőhelyek számát illeti, az otthonban 125 jut a nappali ellátásra, átmeneti ellátást 38 főnek tudnak biztosítani, a tartós bentlakásra pedig 243 embernek van lehetősége. Mészáros Józsefnétől megtudtuk, hogy minden férőhelyük foglalt, itt is várólista van, s átlagosan 11 hónapot kell várni a bekerülésre.

Úgy tapasztalják, hogy az otthon szolgáltatásai iránt folyamatosan nő az igény, amihez hozzájárulhat az, hogy az utóbbi 5-10 évben észrevehetően nőtt a demenciával élő idős emberek száma.

Az igazgató hozzátette: minden szociális ellátásért térítési díjat kell fizetni, ez alól csak azok kivételek, akiknek igazolhatóan nincsen jövedelmük.

A szociális intézményen kívül - akár arra az időre, amíg tart a várakozás a bekerülésre - a magán, vagy egyházi, alapítványi fenntartású nyugdíjas otthonokban lehet az időseket elhelyezni, illetve ezekbe kérhetik maguk is a felvételüket - a térítési díj, a szolgáltatás itt intézményeként eltérő lehet.

A döntés sokszor nem könnyű, érdemes tájékozódni.

Szerintem:

Igen, jó lenne, ha minél több idős embert otthon, a saját környezetében, vagy családjában tudnának gondozni. Jó lenne, mert az a környezet mégiscsak ismerős, elfogadott, és mégiscsak a gyerekek, a hozzátartozók dolga lenne a szülő, nagyszülő ápolása.

Csakhogy mára egyre ritkább, hogy generációk élnek együtt, akkora házban, hogy ez a megoldás szülessen, ráadásul a fiatalok általában rohannak, dolgoznak, ügyeket intéznek, így ritkán fér bele az, hogy egy idős, magatehetetlen embert gondozzanak. Úgy tűnik, valóban egyre több otthonra, megfelelő megoldásra lesz szükség - nem tudom, vajon ez az okos társadalom felkészült-e erre
a problémára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!