Gazdaság

2010.03.04. 18:20

Országosan nőtt, a régióban csillapodni látszik a csődhullám

FMH - Országosan a fel- és végelszámolások száma is növekedett. Örvendetes viszont, hogy térségünkben, a Közép-dunántúli régióban ellentétes a tendencia.

B. Kiss László

A Közép-dunántúli régióban - eltérően az országos tendenciától - a január-februári időszakban nem nőtt, hanem éppenséggel csökkent a felszámolások és végelszámolások száma a múlt év hasonló időszakához viszonyítva. Az év első két hónapjában a térségben 207 céggel szemben indítottak a hitelezők fizetésképtelenségi eljárást, ez 18 százalékkal kevesebb, mint tavaly - derül ki az Opten frissen publikált adataiból. Ugyanakkor 2010 első két hónapjában 149 cég esetében döntöttek a régióban maguk a tulajdonosok a bezárás mellett, ami 21 százalékkal kevesebb végelszámolást jelent, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A Közép-Dunántúlon a csődhullám tehát nemhogy dagadt volna, de egyenesen csillapulni látszik.
A konszolidációt támasztja alá az elemzés megállapítása szerint a cégbejegyzések számának alakulása is. A régió három megyéjében az év első két hónapjában a tavalyi 806-tal szemben idén már csak 560 céget alapítottak, ami az országos átlagot jócskán meghaladó, több mint 30 százalékos visszaesést jelent ezen a téren.

Ugyanakkor az országos adatok fényében továbbra is emelkedik a cégbezárások száma: nem hagy alább a csődhullám.  Emelkedett mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma az előző év azonos időszakához képest, amikorra pedig a válság csúcspontját jósolták. A felszámolások számának folyamatos emelkedése egyértelműen a gazdasági válság elhúzódását mutatja - összegezte a lapunkhoz eljuttatott közleményben Csorbai Hajnalka, a cég  stratégiai igazgatója. Februárban ugyan valamelyest csökkent a cégbezárások száma a januári adatokhoz képest, de ez nem tudható be javulásnak, vagy a válság alábbhagyásának. Az év második hónapjában országosan 1216 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez pedig 128-cal - 12 százalékkal -  több, mint egy évvel korábban.

 2010 februárjában a végelszámolások száma az év első hónapjához képest másfélszeresére nőtt. Amíg a tavalyi év hasonló időszakában 1236 cég bezárását határozták el a tulajdonosok, addig idén már 1374 vállalatnál döntöttek úgy, hogy lehúzzák a rolót. A hitelezők szempontjából a végelszámolások számának emelkedése akár pozitív is lehetne, természetesen csak abban az esetben, ha a felszámolások száma ezzel párhuzamosan csökkenne. Ám az előző év hasonló időszakához viszonyítva sajnos mindkét érték hasonló ütemben, 11 százalék körüli mértékben nő    mutat rá - a stratégiai igazgató. 
Éves összehasonlításban továbbra is csökkenő tendenciát mutat az új vállalkozások számának alakulása. Amíg tavaly ugyanezen időszakban 4341 céget alapítottak, idén ez a szám 4057-re módosult, ami hétszázalékos visszaesést jelent. A cégalapítási hajlandóság folyamatos csökkenése akár a  realitások fölismerésének is betudható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!