Gazdaság

2011.11.16. 17:50

Gyorsvasút kínai pénzből

Újabb megállapodások aláírása várható Kínával a közeljövőben a magyarországi beruházásokra fordítható 1 milliárd eurós fejlesztési keret felhasználásáról, a konkrét projektek közül elsőként a fővárost a Liszt Ferenc Repülőtérrel összekötő gyorsvasút valósulhat meg - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán.

MTI

A közlemény szerint Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos kínai látogatását összegezve úgy értékelte, hogy a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta napjainkban éli át együttműködésének legjobb, legintenzívebb időszakát.

A kormánybiztos a Kínai Jegybank képviselőivel folytatott előremutató tárgyalásokat egyebek mellett a kínai kötvényvásárlással kapcsolatos politikai döntések megvalósításáról. A felek megerősítették, hogy a kínai pénzintézetek és befektetési alapok a továbbiakban is vásárolnak magyar államkötvényeket és értékpapírokat.

Fellegi Tamás bejelentette, hogy a közeljövőben megállapodást írhat alá a Kínai Fejlesztési Bank kormányzójával az 1 milliárd euró felhasználásának módjáról és feltételeiről. A Magyar Fejlesztési Bank a jövő év elején köthet szerződést kínai partnerével a keretből finanszírozható projektek listájáról, megvalósításuk ütemezéséről.

A MÁV Zrt. és a China Railway Construction Corporation (CRCC) építőipari cég között létrejött megegyezés alapján várhatóan a budapesti repülőtérre vezető gyorsvasút kiépítése kezdődik meg elsőként. A kínai cég vezetője aláhúzta, hogy az 1 milliárd eurós projektfinanszírozási keretből is támogatható fejlesztésben meghatározó mértékben számítanak majd magyar alvállalkozók és beszállítók részvételére.

A tárcavezető Sanghajban kínai pénzügyi vállalatok – többek közt a Haitong és a Fosun – képviselőivel egyeztetett a cégek és a Magyar Fejlesztési Bank közötti, befektetési, hitelezési és állampapírvásárlási együttműködés lehetőségeiről. Hongkongban megbeszéléseket folytatott a régió pénzügyminiszterével és külügyi vezetőjével, a helyi tőzsde elnökével. Tartományi szinten is egyeztetett a magyar és kínai szakértők által lehetségesnek tartott infrastrukturális, vízgazdálkodási beruházásokról, közös projektekről, azok finanszírozásáról.

A közlemény szerint a miniszter mások mellett tárgyalt a Metallurgical Corporation of China (MCC) vas- és acélipari vállalat és a China CNR Corporation vasúti üzemeltető társaság vezetőivel. Felkereste a BorsodChem tulajdonosa, a Wanhua Industrial Group ningpoi gyártelepét és a Westinghouse Electric Company épülő szanmeni atomerőművét. 

Fellegi Tamás a 2011-es Shenzhen Hi-Tech Fair legrangosabb külföldi vendégeként Li Jinzao kereskedelmi miniszterhelyettessel, Vang Jang (Wang Yang) Kuangtung (Guangdong) tartományi ügyvezető kormányzóval, Hszü Csin (Xu Qin) Shenzheni polgármesterrel és más kínai állami vezetőkkel közösen nyitotta meg a fórumot november 16-án, Kína hi-tech központjában.

A közlemény szerint előadásában kifejtette: a kutatás-fejlesztés és innováció a magyar kormány gazdaságpolitikájának meghatározó elemeiként a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok legfőbb hajtóerejét is adják. Magyarország kedvező földrajzi elhelyezkedésével, magas színvonalú képzési, tudományos hátterével és jelentősen egyszerűsödő adórendszerével a közép-európai régió versenyképes állama akár a kínai beruházásokért folyó vetélkedésben is.

OLDALTÖRÉS: Fellegi kínai tárgyalásairól: "a részletek kidolgozásán van a sor"

Fellegi kínai tárgyalásairól: "a részletek kidolgozásán van a sor"

Fellegi kínai tárgyalásairól: "a részletek kidolgozásán van a sor"

Fellegi kínai tárgyalásairól: "a részletek kidolgozásán van a sor"

Az eddigi megállapodások részletes kidolgozásán van a sor az elsősorban Pekingben, majd Sanghajban és Hongkongban folytatott tárgyalásokat, egyeztetéseket követően - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán.

A miniszter azután tájékoztatott közel egyhetes kínai útjának utolsó harmadáról, hogy a dél-kínai Sencsenben (Shenzhen) a fővendég Magyarország képviseletében egyik megnyitója volt az évente megrendezett High Tech Fair-nek. A megnyitón Vang Jang (Wang Yang) Kuangtung (Guangdong) tartomány párttitkárának, a politikai bizottság tagjának társaságában vett részt.

Fellegi Tamás a kiállítás "oldalvizein" vállalati vezetőkkel és kormányzati képviselőkkel tárgyalt, valamint Sencsen város polgármesterével, Hszü Csinnel (Xu Qin), akit meghívott magyarországi látogatásra. A kiállításon Magyarország külön standon mutatkozott be.

A tárcavezető kínai útjának végén azt hangsúlyozta, hogy a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok "olyan szakaszba érkeztek, amelyben meg kell valósítani a megalapozott, ambiciózus elképzeléseket". A következő konkrét lépés a Kínai Fejlesztési Bankkal való részletes megállapodás aláírása lesz, majd a gazdasági vegyes bizottsági ülés soron következő ülése. Mindezek alapos előkészítése folyamatban van.

Fellegi Tamás korábban Pekingben elmondta: a Kínai Fejlesztési Bank (China Development Bank) vezetésével egyebek mellett arról folytattak megbeszéléseket, hogy milyen módon történjen a projektek finanszírozása Magyarországon az erre kínai részről biztosított egymilliárd euróból.

A fejlesztési miniszter beszámolt még arról, hogy Pekinget és Sanghajt követően Ninpo (Ningbo) városában felkeresték a legnagyobb magyarországi kínai befektető vállalat, a Borsodchem tulajdonosa, a Wanhua Industrial Group gyárát. A cég kínai és magyarországi  vezetésével arról cseréltek eszmét, hogy "miként lehet az európai válság közepette a Borsodchem szerepét erősíteni, biztosítani a növekedést és a foglalkoztatási szint fenntartását".

A magyar miniszteri delegáció Hongkongba utazása előtt meglátogatta a Westinghouse Electric Company részvételével épülő atomerőművet Szanmen (Sanmen) városában, s találkozott az építtetők amerikai és kínai vezetésével.

A tárcavezető Hongkongban tárgyalt a különleges közigazgatási övezet pénzügyi és külügyi vezetőjével, valamint a tőzsde elnökével. Utóbbival - mint mondta - a lehetséges pénzügyi együttműködési formákról, a turisztikai és befektetési kapcsolatok erősítéséről tárgyalt. "Arról is szót váltottunk, hogy Hongkong miként vehetne részt magyar állampapírok és kötvények kibocsátásában, illetve milyen együttműködés lehetséges a magyarországi vállalatok és a tőzsde között" - jegyezte meg Fellegi Tamás, hozzátéve, hogy a hongkongi tőzsde elnöke jövőre valószínűleg Magyarországra látogat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!