Gazdaság

2012.06.06. 05:48

Ökoiskola címet nyertek a soponyaiak

Soponya - A település általános iskolája elnyerte az "Ökoiskola" címet. A pedagógusok célja, hogy olyan tudást adjanak át diákjaiknak, melyek a mindennapi életben is hasznosíthatók.

Miskei Anita

Önálló intézményi innovációként dolgozták ki még a 2009-2010-es tanévben a Gróf Zichy Jenő Általános Iskolában a gyermekek egészséges életmódra nevelését, melynek részeként nem csak a környezetünk megóvására, a fenntartható fejlődés fontosságára hívták fel a diákok figyelmét, de például az egészségtudatos iskola táplálkozásra is. Hollósi Lászlóné, az iskola vezetője hangsúlyozta, szeretnének a gyermekeknek a mindennapi életben jól hasznosítható tudást átadni, amivel fejleszthetők a tanulók kulcsfontosságú képességei is. Az elmúlt években sikeresen változtatták meg a gyerekek tanuláshoz és tudáshoz való viszonyát, amit bizonyítanak a szellemi vetélkedőkön, s a sportversenyeken elért eredmények is. Szinte minden általános iskolásoknak szóló megmérettetésen kimagasló eredménnyel szerepelnek a diákok, miközben egyre inkább átérzik a felelősségvállalás súlyát, s az önálló célok kitűzésének, teljesítésének fontosságát.  De a közösség értékeinek megóvását is.

A fenntarthatóság elveinek, a környezettudatosság és a fenntartható fogyasztás és fejlődés oktatási intézményekben történő  hatékony megjelenése érdekében hozták létre az "Ökoiskola" címet.  A soponyai iskola diákjai a környezettudatosságot rég magukba szívták, például a helyi faluszépítő egyesülettel már évek óta  részt vesznek a település megszépítésében, a tavaszi "nagytakarításban". Nem a címért, hanem a községért, környezetükért, otthonukért teszik. A soponyai vadfeldolgozó területén pedig az állatokat is megismerik, rendszeres programjuk az állatsimogató, mely rögtönzött biológia órává változhat, a gyerekek akkor is jól érzik magukat. Az intézmény pedagógusainak célja a korszerű környezeti nevelés, s az, hogy elnyerjék az  "Örökös ökoiskola" címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!