Gazdaság

2012.06.05. 06:24

Tilthatja-e az önkormányzat a haszonállatok tartását?

Székesfehérvár – Habár a város hozott egy szigorú rendeletet, egy jogszabály ezt felülírhatja. Vagy mégse?

Házi Péter

  Egy hónapja számoltunk be arról, hogy a fehérvári közgyűlés elfogadta az új állattartási rendeletet, amely jelentősen szűkíti az állattartás lehetőségeit. Egy magasabb jogszabály módosításába azonban belekerült az az idén októbertől érvényes passzus, miszerint „mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendelettel nem korlátozható”. Mező Balázs képviselő szerint át kéne gondolni a helyi rendeletet, az önkormányzat szerint viszont nem ütközik egymással a két jogszabály.

„Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható” – ez a passzus októbertől él. A megyeszékhely nemrég fogadott el egy ezzel ellentétes rendeletet. Egy hónapja számoltunk be arról, hogy a fehérvári közgyûlés elfogadta az új állattartási rendeletet, amelynek lényege, hogy mostantól mindössze két övezete lesz állattartási szempontból a megyeszékhelynek. Az I. övezetben csak kedvtelésből tartott állat „lakhat”, a II. övezetben viszont 50 baromfi, 20 anyanyúl és 30 húsgalamb tartható. A rendelet nem sorolja fel például a disznó tartásának lehetőségét. Fehérvár jegyzője, Bóka Viktor már a rendelet elfogadásakor hangsúlyozta, a szerzett jogokat nem csorbítja az új szabályozás, aki jelenleg tart például sertést, s ez a szomszédokat sem zavarja, továbbra is nevelheti az állatokat az ól természetes elhasználódásáig. Mező Balázs jobbikos képviselő a legutóbbi közgyûlésen azonban felhívta a figyelmet: az élelmiszerláncról és hatósági felügyletről szóló törvény módosításába belekerült az az idén októbertől érvényes paszszus, miszerint „mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendelettel nem korlátozható”.

Mező Balázs érvelése szerint így októbertől egy magasabb rendû jogszabályba ütközik majd Fehérvár állattartási rendelete. Véleménye szerint tehát vissza kellene vonni vagy legalább módosítani a helyi állattartási rendeletet. Az önkormányzat szabálysértési és igazgatási irodájának veztetője, Werger Éva lapunk megkeresésére elmondta, a kérdésben egyeztettek az állategészségügyi hatósággal, az értelmezés szerint a „mezőgazdasági haszonállat” kifejezés csak a nagy létszámú állattartó telepeken nevelt állatokra vonatkozik, másrészt az önkormányzati törvény is lehetőséget teremt arra, hogy a helyi sajátosságokat figyelembe vevő saját szabályozást alkosson egy önkormányzat. Ezen értelmezés alapján tehát nem ütközik felsőbb jogszabályba a város rendelete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!