Gazdaság

2012.07.17. 20:34

Az euró-csatlakozás nem opció, kötelező!

Brüsszel - Mit tehet a Bizottság, ha egy tagállam kormánya következetesen olyan gazdaságpolitikai irányba tereli az országot, amellyel beláthatatlan idővel kitolja az uniós csatlakozási szerződésben vállalt euróövezeti csatlakozást?

Klecska Ernő

Ezt Herczog Edit képviselő az Európai Bizottsághoz eljuttatott kérdésében firtatta. A csákvári szocialista EP-képviselő szerint az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok számára az eurózónához való csatlakozás nem választható lehetőség, hanem jogi kötelezettség. Az uniós csatlakozási szerződés aláírásával egyidejűleg ezek az országok kötelezettséget vállaltak az euró bevezetésére is, melynek csak a pontos időpontja nem rögzített. Ennek fényében – függetlenül az euró bevezetés konkrét időpontjától – a nemzeti szintû gyakorlati felkészülés szigorú kötelezettségeket ró Magyarországra, amelyek technikai és szakmai feltételrendszereit az Európai Unió illetékes Bizottsága rendszeresen ellenőrzi.

Herczog szerint a legutóbbi tanácsülés fejleményei, az eurózóna országainak minden eddiginél mélyebb gazdaságpolitikai integrációja, a cselekvéseinek összehangolása és az eurózónán belüli szolidaritás kiteljesítése hatványozottan azt üzeni a még nem euróban számoló tagállamoknak, hogy az egyetlen reális gazdaságpolitikai cél a mielőbbi csatlakozás. Éppen ezért azt kérdezi az Európai Bizottságtól, hogy amennyiben az eurózónához való csatlakozás jogi kötelesség, kötelezettségszegésnek nyilvánul-e, ha egy tagállami kormány nem abban az irányban halad, amelyet a csatlakozási szerződésben vállalt? – Továbbá, véges-e ez az átmeneti időszak az euró bevezetésének konkrét időpontjáig? – kérdezi Herczog írásbeli kérdésében, amelyre az illetékes biztos 30 napon belül válaszol.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!