Gazdaság

2014.06.19. 16:15

Kétszer annyi cég alakul, mint amennyit felszámolnak

Budapest, Fejér - Az elmúlt egy év alatt 14 683 cég ellen indult felszámolási eljárás, ami azt jelenti, hogy munkanaponta átlagosan 60 cég szűnt meg ilyen módon.

Klecska Ernő

Bármennyire is ijesztőnek hangzik ez a szám, az elmúlt öt év legalacsonyabb mutatója, az egy évvel korábbihoz képest is 21 százalékos csökkenést jelez. Az utóbbi öt esztendő alatt egyébként összesen 88 585 céget iktattak ki a piacról felszámolási eljárással tájékoztat a feketelista.hu portál.

Ez a javulónak tűnő statisztika alapvetően annak következménye, hogy a múlt évi törvénymódosítás miatt változott az eljárások lefolytatása mondja Somogyi Ferenc, a Felszámolók Országos Egyesületének (FOE) elnöke. Korábban a kényszer-végelszámolások nagy része ugyanis felszámolásba ment át, és természetesen itt regisztrálták a statisztikák is. A változások óta a kényszer-végelszámolási eljárások többségét a bíróságok kényszertörléssel zárják le, így ezek az adatok nem jelentkeznek a felszámolásokról szóló kimutatásokban. Ugyanezen időszak alatt a kényszertörlések száma 24 930 volt. Bár ennek az eljárásfajtának az időbeli lefolyása lényegesen rövidebb a felszámolásnál, ám ha e számot hozzáadnánk a felszámolási eljárásokhoz, más képet kapnánk.

Iklódi András: jó esetnek számít, ha végül a hitelezők követelésük 3-5 százalékához hozzájutnak ( Fotó: FMH-illusztráció )

A felszámolók kijelölésének módja is megváltozott, miszerint a felszámolókat márciustól már kizárólag elektronikus úton választhatják ki a bíróságok. A felszámolás feladatára vállalkozó cégek ezt megelőzően pályázattal nyerhették el minősítésüket. A korábban felszámolással foglalkozó 105 társaság közül csak hatvannak sikerült a vizsga, ugyanakkor hetven új társaság jutott be az immár 130 céget számláló piacra. A változással kissé felhígult a szakma, a kizárólagos elektronikus kijelölés pedig azzal a veszéllyel járhat, hogy a számítógép olyan, szakmailag kevésbé felkészült céget sorsolhat ki például egy bonyolult, nagy értékű megbízás teljesítéséhez, amelyhez nincs kellő kapacitása. Alaposan elhúzódhat így a felszámolás, ami nem ritkán eddig is akár öt évig eltarthatott.

A nagyszámú felszámolás ellenére nem szűkül a cégvilág. Az elmúlt évben is 33 563 új vállalkozás kezdte meg működését, számuk több mint kétszeresen (229 százalékkal) meghaladta a felszámoltakét. Tavaly júniusa óta naponta átlagosan 139 új cég kapta meg működési engedélyét. Az elmúlt öt évben összesen 211 750 új cég lépett be a piacra, több mint kétszer annyi, mint amennyi rolóját lehúzatták a felszámoló bíróságok. Az elmúlt fél évtizedben évente átlagosan 42 000 új cég alakult, az utóbbi két esztendőben azonban lassult az ütem. Fejérben az elmúlt egy évben 675 céget számoltak fel így, de 1004-et alapítottak. A cégalakulások többlete a felszámolásokhoz képest így 49 százalékos. Ez az arány Budapeszetn a legnagyobb (207 százalék), ezt a szomszédos Komárom-Esztergom megye (205 százalék), majd Pest megye (185) követi.

A felszámolási eljárások megindításának nagy száma döntően a cégek pénzügyi helyzetének romlásával és az állami adóhatóság egyre szigorúbb fellépésével magyarázható.

- Egy ilyen eljárás hosszadalmas és kétséges kimenetelű. Egy üzletkötés, együttműködési megállapodás aláírása előtt hasznos és kifizetődőbb előre tájékozódni kiszemelt partnerünk cégének állapotáról. Az érdeklődő tizennégy állami nyilvántartás elmarasztaló határozatait megtalálja a feketelista.hu adatbázisában; közel félmillió cég kilencszázezer ügyéről informálódhatunk. Egyetlen klikkeléssel kideríthető a partner előélete , s megalapozottabb döntés hozható, későbbi fájdalmas veszteségeket előzhetők meg - hívja fel a figyelmet Iklódi András, a portál főszerkesztője.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!