Gazdaság

2017.02.28. 15:24

Kevés a fóka s akkor a kínai édesítőszerekről még nem beszéltünk

Nálunk a legnagyobb a méhsűrűség az egész Európai Unióban. És ez egyáltalán nem jó.

B. Kiss László

Az ország méhésztársadalma randevúzott a hétvégén Fehérváron. Az Országos Méhésztalálkozót és Vásárt immáron huszonkilencedik alkalommal rendezte meg a Méhészek Fejér Megyei Egyesülete. A találkozó, amelyre a határon kívülről is érkeztek, igazán impozáns volt: nem csupán mézeket kínáltak, de a forgalmazók felvonultatták a méhészeti eszközök egész arzenálját, a legkorszerűbb technológiákat is, és több szakmai előadás is elhangzott.

A megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő Méhészek Fejér Megyei Egyesülete által szervezett találkozók közül az elsők még sokkal szűkebb körben zajlottak. A cél az volt, hogy a szezon kezdete előtt találkozzanak még egyszer a méhészek, és alkalmuk legyen fontos és  új – például a méhegészségüggyel kapcsolatos – ismeretek megszerzésére. Ez nőtte ki magát aztán olyan országos találkozóvá, amelynek 3000-3500 látogatója van.

A találkozó több volt mint egyszerű vásár, igazi szakmai fórumot is jelentett
Fotó: Koppán Viktor

Mindezt a fehérvári Kiss család tagjai – Kiss Csabáné, Kiss Csaba, Kiss Norbert – mesélték, akik maguk is a szervezők közé tartoztak.

A méhészek megyei egyesületének egyébként 566 tagja van, a tagok kilenc megyéből verbuválódtak – tudtam meg tőlük. Soltvadkertről és környékéről például mintegy hetven méhész tagja a Fejér megyei egyesületnek, amint azt egyikük, Heskó László mézlovag elmondta. Magyarországon egyébként egymillió 200 ezer méhcsalád él. A méhsűrűség nálunk a legnagyobb az Európai Unióban, ami nem egy problémát rejt magában. Túlzsúfoltak a méhlegelők, ami a méz mennyiségét kedvezőtlenül befolyásolja.

Továbbá méhegészségügyi gondok is származnak belőle – mondták el beszélgetőtársaim. Annak dacára vannak egyébként ilyen számosan a méhek, illetve a méhészek, hogy a méhészkedés nem kis beruházást igényel.

Egy kezdő célszerű, ha megelégszik 10 családdal, egy szakmunkás bérének megfelelő összeg kitermeléséhez azonban 150 család kell. A beszélgetés során természetesen a Kínából származó mézek is szóba kerültek, amit partnereim csak „méznek nevezett édesítőszernek" neveztek, és állították: az a méz, olyan mint a kannás bor. Míg ez szőlőt, az méhet nem látott...

A hazai fogyasztás fellendítése érdekében indították el a „Mézzel, lélekkel" elnevezésű kampányt, aminek része például az iskolákban rendezett mézes reggeli is.

Jelenleg hazánkban az egy főre jutó évi mézfogyasztás hetven dekagramm. Ha ezt a mennyiséget sikerülne 1,5-2 kilóra feltornázni, akkor a hazai piac képessé válna arra, hogy a magyar termelői méznek akár a teljes mennyiségét felvegye – derült ki a beszélgetésből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!