Bulvár-celeb

2024.05.29. 04:05

Itt az igazság a balatoni cápáról, mindent tisztázott a szakember

Vérfagyasztó videó terjed a balatoni cápáról a TikTokon, de van egy nagyon komoly gond vele.

MW

A cápa nem él meg édesvízben, ugyanakkor a felvétel nem hamisítvány, balatoni halat ábrázol a videó

Fotó: AFP

Egy cápa hátuszonyát vélték felfedezni a Balaton vizében, nagy port felverő videó is készült róla – írja a sonline.hu.

A lap szerint a felvétel villámgyorsan elterjedt a TikTokon, hatalmas megdöbbenést és rémületet keltve a turisták és helyi lakosok körében. A kommentelők között többen nyaralásuk meghiúsulásáról írtak, tartva a „veszélyes ragadozó” jelenlététől.

Édesvízben kellene haladnia...

A lap megkereste Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy tisztázza a helyzetet. – Annak a cápának nagyon nehéz dolga van, amelyik el akar jutni sósvízi élőhelyéről a Balatonra. Nemcsak egy vállalhatatlanul hosszú utat kellene megtennie, de az édesvíz sem tenne túl jót az „egészségének”. Röviden:

a cápa nem él meg az édesvízben, azaz teljesen kizárt, hogy a cápáknak bármelyik fajtája megjelenjen a Balatonban

– fogalmazott a szakember.

De mi látható a videón?

Felmerül a kérdés, hogy akkor mit is láttak a Balatonban, amiről még videó is készült? Szári Zsolt egyből rávágta: a balatoni cápa híre már nem először röppen fel, ez olyan tévhit és legenda, mint a balatoni hekk.

Ami a felvételen látszik, az valószínűleg egy hibrid busafajta, amely 40-50 kilogrammos és csaknem 30 éves.

Testhosszuk elérheti a másfél métert is. A hatvanas években kezdték el telepíteni a Balatonba. Ezek a hibrid busák tájidegen halfajok, amelyek a Balatonban nem képesek szaporodni.

Hozzátette: tudatos telepítéssel kerültek a tóba, és a halászati szakemberek most azt várják, hogy öregedés által „kikopjanak”. Amikor a partközeli vízfelszínen látni ezeket az egyedeket, akkor vagy szervi bajuk van, vagy már annyira öregek, hogy éppen elhullás előtti állapotban vannak. Ilyenkor jönnek fel a víz felszínére és látszik ki a hátuszonyuk, amely jóval kisebb, mint egy cápa uszonya – mondta a vezérigazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!