Bulvár-celeb

2 órája

Itt a vége – megszüntetik az önkiszolgáló kasszákat ebben a bolthálózatban

Egy ausztrál kiskereskedelmi lánc úgy döntött: csak valódi pénztárossal működő kasszák lesznek a boltjaikban. Hogy mi áll a döntés hátterében, és mit gondolnak róla a magyarok? Íme:

MW

Sokan az emberi kommunikáció miatt kedveli a valódi pénztárosnál fizetést

Forrás: Illusztráció / Shuttestock

Fotó: Jacob Lund

Aki az élelmiszerboltban az önkiszolgáló kasszát választja, rendszerint kígyózó, de valamivel gyorsabban haladó sorokkal, rendszerlefagyással és nem egyszer ügyetlenkedéssel szembesül. 

Általában 5-6 ilyen pénztár is van a boltokban, így valóban gyorsabb lehet a fizetés. Kivéve, ha szinte minden vásárlónak az eladó segítségére van szüksége, mert bizonyos termékeket nem érzékel a mérleg, van nem ismeri fel a kassza a vonalkódot, és még sorolhatnánk...

Az eredetileg a gyorsasága miatt telepített eszköz ilyenkor csak bosszúságot okoz, és jobban örülnénk, ha valódi pénztárossal állnánk szemben. Az önkiszolgáló kasszáknak és a hagyományos pénztáraknak  is vannak őszinte hívei, gyakran azonban nincs is lehetőség dönteni - írja cikkében a Ripost. 

Close,Up,Human,Female,Hand,With,Pos,Cashier,Machine,Retail,
Az önkiszolgáló kassza sokszor csak bosszúságot okoz
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Sok volt a lopás

Egy ausztrál kiskereskedelmi lánc, az IGA Greenslopes úgy döntött, hogy megszünteti az önkiszolgáló pénztárakat. Ám nem a fenti okok miatt! Hanem mert az üzleteiben olyan nagy lett a lopásokból eredő kár, hogy vissza kellett hozni az élő kasszásokat. Eleinte kamerákkal és automata kapukkal próbálták megfékezni  a lopásokat, de az üzemeltetés nagyon drága volt, a tolvajok pedig ezek eszén is túljártak, ha akartak – írja a Daily Mail nyomán cikkében a Ripost.

A vevő nem pénztáros

A döntés több magyarnak is szimpatikus, szerintük már rég meg kellett volna ezt lépni hazánkban is. A Ripost korábban megkérdezte az olvasóit, hogy az önkiszolgáló vagy a hagyományos kasszát részesítik előnyben. Bár a válaszok erősen megosztottak, kiderül belőlük, hogy az idősebb korosztály jobban szereti a hagyományos kasszákat.

Pénztárnál szeretek jobban fizetni, hisz lehet egy kicsit beszélgetni is! Így talán fennmaradhat az emberi kommunikáció!

"Nem gondolnám, hogy a vásárló feladata a termék kikeresése."

"Pénztárnál fizetek inkább, hisz ez az ő feladata és nem a vevőé."

"Én vásárló vagyok, és nem pénztáros" – mondták többen is.

Nem dobálják az árut

Mindezek ellenére az önkiszolgáló kasszák is sok szavazatot kaptak. Főleg a fiatalabb korosztály kedveli jobban a gyorsaság miatt.

"Egyértelműen az önkiszolgáló kasszánál fizetek szívesebben. Minden boltban bevezetném."

"Jobban elférek ott babakocsival, a saját tempómban haladhatok, nem dobálja elém a pénztáros túl gyorsan a termékeket."

"Sokkal gyorsabb, kényelmesebb és a sor is rövidebb emiatt általában" – állítják az önkiszolgálóra szavazók. 

Az IGA bejelentése után azonban újra felmerült a kérdés, és sok magyar szerint meg kellene szüntetni itthon is az önkiszolgáló pénztárakat. Ön szerint kellenek vagy feleslegesek?

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!