Bulvár-celeb

3 órája

Adjunk? Ha igen, mennyit? Minden, amit a borravalóról tudni érdemes

Nézzük meg, mennyit változtak a jattolással kapcsolatos szokásaink az elmúlt években.

MW

A borravaló nem kötelező, ezért a mértéke sincs kőbe vésve

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A borravaló adása örök kérdés a vendéglátásban. Vajon az idők során változtak-e az íratlan szabályok? – teszi fel a kérdést cikkében a Mindmegette. 

Ha egy vendéglátóhelyen elégedettek vagyunk a kiszolgálással és az ételek minőségével, akkor a számla értékén felül otthagyott pénzösszeggel fejezhetjük ki pozitív véleményünket. Ezt nevezzük borravalónak. Persze vannak, akik presztízskérdést csinálnak az ügyből, és mindig hagynak egy kis pluszt, míg mások csak azért sem. Nézzük meg, 2024-ben mit illik, és mit nem.

Szervizdíj vagy borravaló?

A számlánkon látható szervizdíj a felszolgálás díja, amelyet a vendéglátóhely szabadon határozhat meg, de az étlapon fel kell tüntetnie. Ebből az összegből nemcsak a pincér részesül, hanem a vendéglátóhely összes dolgozója, így ha a pincért szeretnéd jutalmazni, jobb, ha tudod, hogy ennek csak egy része lesz az övé.

Portrait,Of,Employee,Waitress,With,Serving,Tray,With,Tips,Indoors
Elégedettségünket közvetlenül a pincérnek is kifejezhethük
Fotó: Shutterstock / illusztráció

Ha remek a felszolgálás

Ha a pincérünk kedvességét, figyelmességét szeretnénk honorálni, akkor a szervizdíjon felüli borravalóját érdemes külön rendezni. Ez akkor is érvényes, ha kártyával fizetünk, mert az így adott plusz pénz is a közösbe kerül. 
Azért is érdemes némi készpénzzel is készülni, mert ha szeretnénk borravalót adni a pincérnek, akkor így közvetlenül neki adhatjuk oda.

Közös "kassza"

Ha összességében az egész hellyel vagyunk megelégedve, akkor a borravalót beadhatjuk a közösbe is. Sok helyen  – általában a fizetésre kijelölt pénztárnál - van erre kijelölt tároló, amelybe dobhatjuk az elégedettségünket kifejező pluszt. Értelemszerűen készpénz formájában.

Glass,Tips,Jar,In,Cafe,With,Few,Thai,Coins
Kisebb helyeken a pénztárnál szokott lenni egy tartó a borravalónak
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Mennyi az annyi?

A borravaló nem kötelező, hanem csak egyfajta köszönet a jó kiszolgálásért vagy a minőségi szolgáltatásért, ezért a mértéke sincs kőbe vésve. 

Az íratlan szabály szerint a számla 10-15 százalékával jutalmazzuk a vendéglátóhely dolgozóit, ha elégedettek voltunk.

Más európai országokban is nagyjából ekkora összeggel kell számolni, de célszerű utazás előtt tájékozódni a helyi szokásokról.

Lángos, fagyi, futár

Az éttermeken kívül más helyeken is érezhetjük úgy, hogy elégedettségünket borravalóval szeretnénk kifejezni. Bár a kisebb vendéglátóhelyeken, például a lángososnál vagy a fagyizóban nem gyakori szokás borravalót adni, ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással és a minőséggel, itt is megtehetjük. 

Például úgy, hogy felfelé kerekítjük a végösszeget, és nem kérünk visszajárót.

Az ételek házhoz rendelése esetén a kiszállító futárnak is adhatunk borravalót, ha például gyorsan megérkezett, vagy ha a kedvezőtlen időjárási körülményeket szeretnénk így kompenzálni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!