"Szép csendesen koccintunk egyet"

2 órája

Ma nyolcvanhárom éves Mezey György

Ma ünnepli születésnapját a Vidi korábbi vezetőedzője, sportigazgatója, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya, Székesfehérvár díszpolgára.

Németh Krisztián

Fotó: Szabó M./archív

Isten éltesse, Mester!

– Nagyon köszönöm! Aztán erről ne is beszéljünk többet, mert ilyenkor már nem büszkélkedik az ember a korával.

Hogy van?

– Köszönöm jól vagyok.

Hogy telnek a mindennapjai?

– Leegyszerűsödött az életformám, mert ugye egy nyugdíjast már "leejti" mindenki, de ez rendben is van így. A délelőttöm elmegy a magánügyek rendezésével, dél körül mindig beszélgetek pár barátommal. Este futballt nézek, és olvasok. Kicsit eltántorítottak bizonyos dolgok a nyilvánosságtól.

Mi tántorította el pontosan?

– Annyira zavar ez az össze-vissza pofázás, a különböző irányokból politikai hátterű dolgokkal kapcsolatosan. Ezeket nem szeretem. Főleg az igazságtalan véleményeket nem szeretem.

A magyar futball jó irányba megy?

– Ez egy nagyon kényes kérdés. Van, ami nagyon jó irányba megy. Óriási kezdeményezés volt a futballkultúra felépítésének bázisát jelentő stadionépítési program. Az az igazság, hogy ezt a futball nem tudta meghálálni. Változatlanul nincs elég néző, pedig most már remek stadionjaink vannak. Várom a változást!

A válogatott azért nem rossz!

– Marco Rossi remek munkát végez a csapattal, jó a hangulat, a szerkezet, a rendszer. Ma már annyira nagy a kihívás, hogy egyetlen meccsre sem lehet azt mondani, hogy na itt nyerni kell. Márpedig a magyar közvélemény ezt várja el minden szövetségi kapitánytól, minden csapat edzőjétől.

Az Európa-bajnoki szereplésünk a realitást tükrözi?

– Abszolút realitás. Ma a magyar futball ennyit tud. Más kérdés, hogy milyen irányból lehetne lökni rajta.

A Vidi bajnoki címének ünneplése Sóstón 
Fotó: Szabó M./archív

Mit szól a Vidihez, Pető Tamás munkájához?

– Drága Tamás! A kedvenc játékosom volt. Szeretem az ilyen rátarti, stramm srácokat. Jól összefogta a csapatot. Kérdés, hogy a háttértámogatás mennyire lesz elegendő. Különösen örülök annak, hogy jól megújította a csapatot, várom tőle, hogy az új edzőgeneráció egyik zászlóvivője legyen. Ha meglesz ehhez a türelme is, akkor sikeres lesz.

Még forrófejű?

– Igen, ő ilyen alkatú. Sok edzőkollégám ilyen, mi is ilyenek voltunk fiatalon. Ez helyes – csak ezt kordában kell tartani. Minden fiatal, csúcsokat rohamozó edző így kezdi: forró a feje, aztán a meccsek lehűtik.

Megszorongatta a Puskás Akadémia a Fiorentinát a nemzetközi kupaporondon, tovább jutást érdemelt volna…

– Én is így ítéltem meg. Több volt ez mint helytállás! Nagyon elismerem ezt a csapatot, remek munkát végez a kollégám.

Visszatérve a mindennapokra: a futball minden nap programon van. Ezek szerint hiányzik…

– Futball emlőkön növekedtem fel, a BVSC-ben kezdtem. Az egy teljesen más világ volt, most már annyira elanyagiasodott a labdarúgás, hogy követni sem tudom. Úgy ítélem meg, hogy kicsit túl van árazva a magyar futball.

Ha felkérést kapna elfogadná?

– Már nem. Okoskodni még lehet, azt szívesen megteszem, de mást nem.

Hogy ünnepli a születésnapját?

– Ahogy szoktam. Nyolcvan fölött már nem ünnepelünk, csak szép csendesen koccintunk egyet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában