Bulvár-celeb

3 órája

Rengeteg élelmiszerben benne van ez az alapanyag, most kiderült, vastagbélrákot okoz

A süteményektől kezdve a majonézen át a felvágottakig mindenbe beleteszik, pedig betegséget okoz, akár bélrák is kialakulhat tőle.

MW

A sütemények az emulgeálószerek miatt sem egészségesek, csak mértékkel egyen ilyesmit!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andy Shell

Az emulgeálószereknek nevezett adalékanyagokat azért keverik az élelmiszerekhez, hogy segítsenek megkötni a zsírokat és a vizet, javítva ezzel az ételek állagát, megjelenését és eltarthatóságát. Dr. Amati szerint azonban bebizonyosodott, hogy

ezek az adalékanyagok lebontják a bélrendszert védő nyálkaréteget, ami lehetővé teszi a káros baktériumok beáramlását. A folyamat a bélmikrobiom egyensúlyának felborulását és gyulladást idéz elő. A gyulladás komoly következményekkel jár az egészségre nézve, többek között irritábilis bél szindrómához, Crohn-betegséghez, vastagbélgyulladáshoz vezethet.

Az újonnan felmerülő bizonyítékok pedig az emulgeálószereket a bélrákos esetek növekedésével hozzák összefüggésbe, különösen a fiatalabbak körében.

Adalékanyag az ételben: miben más az ultrafeldolgozott élelmiszer?

Emulgeálószereket elsődlegesen az ún. ultrafeldolgozott élelmiszerek tartalmaznak.

Az egyszerű feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak például a sajtok, a konzervek, a főtt zöldségek és halak. Ezek az ételek a fő összetevőn, a vízen és némi olajon kívül mást nem nagyon tartalmaznak. Velük szemben az ultrafeldolgozott élelmiszerekben több adalékanyag, köztük emulgeálószerek is találhatók.

Utóbbiak krémes emulzióvá egyesítik az anyagokat vagy folyadékokat, emellett segítenek abban, hogy az ételeket selymesebbnek, kevésbé ragacsosnak érezzük.

Set,Of,Different,Sauces.,Ketchup,,Mustard,And,Mayonnaise
A készen kapható szószok nagy része tartalmaz káros összetevőt
Fotó: Yulia Furman / Forrás: Shutterstock

Melyek a leggyakoribb emulgeálószerek?

Az emulgeálószerek általában növényi, állati eredetű forrásokból vagy szintetikus vegyi anyagokból készülnek.

A csokoládéban található lecitin például szójababból vagy tojásból, májból, földimogyoróból és búzacsírából nyerhető ki. A xantángumi egy szintetikus emulgeálószer, amelyet bakteriális erjesztéssel állítanak elő. A mikrobák lebontják a glükózt, és ennek melléktermékeként jön létre az adalékanyag. A kenyérben használt emulgeálószerek közé tartoznak a diacetil-borkősavészterek, illetve a zsírsavak mono- és digliceridjei. Ezek lágyabb kenyeret eredményeznek, amely így tovább marad tartós. A joghurtokhoz is gyakran adnak emulgeálószereket, hogy megakadályozzák a felszínen a vizes réteg kialakulását.

Hogyan okozhatnak egészségügyi problémát az adalékanyagok?

A bélmikrobiomot főleg zsírok és a víz tartják fenn. Az emulgeálószerek megbontják ezt a kényes egyensúlyt, ami bakteriális fertőzésekhez, gyulladáshoz vezethet. Ez a folyamat a szakértők szerint összefüggésbe hozható a bélrák megjelenésével. Ezt az állatokon végzett vizsgálatok már meg is erősítették.

Napjainkban a bélrák egyre több fiatalt érint, és ennek egyik lehetséges okozója az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend lehet – írja az Origo.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!