Keleti nyitás

5 órája

Megérkezett az első menetrendszerinti légijárat Budapestre Sencsenből

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Sencsen (Shenzhen) városából Budapestre pénteken, a Hainan Airlines hetente kétszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között – írja az MTI.

MW

A kínai Hainan Airlines Sencsenből (Shenzhen) Budapestre érkezett első menetrend szerinti légijárata, egy Boeing 787 repülőgép a Liszt Ferenc-repülőtéren 2024. augusztus 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Boeing 787 ünnepélyes fogadása utáni sajtótájékoztatón Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára kiemelte:

a keleti nyitás stratégia a kölcsönös tisztelet és kölcsönös érdekek mentén teszi szorosabbá a kapcsolatokat politikai, gazdasági és társadalmi szinten. Magyar szempontból minden a járatnyitáshoz hasonló esemény annak a bizonyítása, hogy helyes stratégiát, helyes politikát folytatnak. Sencsen gazdasági jelentősége Kínán belül és világszinten egyaránt óriási, a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa

– tette hozzá.

Antal Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára, egyben a Budapest Airport igazgatóságának tagja kiemelte: az esemény olyan pillanat, amellyel két nemzet közelebb kerül egymáshoz, gazdasági és kulturális értelemben egyaránt. Magyarország és Kína kapcsolata az elmúlt években folyamatosan fejlődött, Kína Európán kívül Magyarország legfontosabb partnere. A meglévő Kína–Budapest járatok hozzájárultak a kapcsolatok erősödéséhez, az új járat a kapcsolatok minőségi fejlődésének újabb mérföldkövét jelenti, újabb lendületet ad a gazdasági, kulturális kapcsolatok elmélyítésének – mondta. Sencsen a külföldi befektetések központja Kínában – hangsúlyozta.

Gong Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete elmondta: Magyarország és Kína idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját, a járatnyitás a fontos kínai városba 21-re növeli a heti járatok számát az országok között, és két hónapon belül ez a harmadik járatnyitás. A járatok számának növekedésével a gazdasági-kereskedelmi ügyletek száma is nő, amit fontos eredménynek nevezett. A járat indulása tovább élénkíti a magyar–kínai kapcsolatokat – összegezte.

Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese elmondta: ebben az évben már 430 ezer utasnak lesz lehetősége Kína és Magyarország között repülni, a régió legkiterjedtebb hálózatát biztosítják a két ország között.

SZTÁRAY Péter András
Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára beszél a kínai Hainan Airlines Sencsenből (Shenzhen) Budapestre érkezett első menetrend szerinti légijáratának fogadásán a Liszt Ferenc-repülőtéren 2024. augusztus 2-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója kiemelte: a magyar kormány régóta elkötelezett a Kínával folytatott párbeszéd és így a turisztikai együttműködés erősítése mellett. Úgy vélekedett, hogy ez a magyar EU elnökségi félév egyik nyitóeseményeként megszervezett nagysikerű EU–Kína Turizmus Dialógus rendezvényével is kifejeződött. A diplomáciai kapcsolatok, illetve üzleti és kereskedelmi forgalom mellett a turizmus a légihidak mentén is épül – mondta. A sikeres kínai járatfejlesztésekből pedig a régió országai is sokat profitálhatnak, Budapest a szomszédos országok utazói számára is nagyszámú és kényelmes elérhetőséget biztosít a legnagyobb kínai városokba. Mindez pedig hozzájárul Magyarország régiós vezető szerepének erősítéséhez is – húzta alá.

Kifejtette: Budapestnek is ott a helye a kínai utazók legkedveltebb Közép-Európa vezető úti céljai között. A régióban piacvezető, rekordszámú légiösszeköttetés ehhez a célhoz fogja még közelebb segíteni az országot. Az üléskapacitások bővülése azonnal megjelenik a vendégéjszakák számának növekedésében is. Ezt igazolja a kínai turisztikai forgalom alakulása is: csak az idei év első hat hónapjában csaknem két és félszer annyi vendéget fogadott Magyarország Kínából, mint egy éve.

A kínai utazók által eltöltött, immár vidéken is örvendetesen növekvő vendégéjszakaszám pedig több mint megduplázódott 2023 első félévéhez képest. Ezzel Budapest immár 10. legfontosabb küldőpiacává lépett elő Kína - ismertette.

Yan Bo, a Hainan Airlines alelnöke elmondta, hogy hetente kétszer szállítanak majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között, hozzájárulva ezzel is a két ország közötti turistaforgalom növekedéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában