Krimi

8 órája

Életbevágó lehet: elárulta a rendőrség, mire figyeljünk nyaraláskor

Nyaralási kisokost készített a rendőrség, csokorba szedték a legfontosabb tudnivalókat.

MW

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A nyár felén már túl vagyunk, de sokan még csak most indulnak el vakációzni. A nyaralás előtt nem árt felkészíteni önmagunkat és a járműveinket is az utazásra, ezért a rendőrség összeszedte a leghasznosabb tudnivalókat - írja a Magyar Nemzet.

Bringával

Hosszabb utazás előtt célszerű a gépkocsik és a kerékpárok műszaki állapotát átvizsgáltatni. Kerékpárnál fontos, hogy meglegyenek a kötelező felszerelések, ezek működését ellenőrizni kell. Hosszabb, többnapos biciklitúra esetén a lámpákhoz pótelemeket, illetve pótprizmákat és szerelőkészletet is érdemes magunkkal vinni. Fontos, hogy kopott kerekekkel ne induljunk útnak! Ezen túl gondoskodni kell a megfelelő védőfelszerelésről és láthatósági mellényről.

Autóval

A személykocsik átvizsgálása – hosszabb utazások előtt – szintén nagyon fontos. A gumiabroncsok állapota, a fék megfelelő működése elengedhetetlen. Fontos az olajszint ellenőrzése, valamint a hűtő- és szélvédőmosó folyadék utántöltése. Forró nyári napokon ajánlott alkoholmentes, hűtött italt az útra bekészíteni, tájékozódni az érintett útszakasz forgalmáról, esetleges elterelésekről, útlezárásokról és a pihenőhelyekről. Legalább háromóránként érdemes pihenőt tartani.

Forrás: Police.hu

Gyalog

Aki gyalog indul túrázni, legyen előrelátó – hangsúlyozták a rendőrök. Ha közutat is érint a túraútvonal, akkor a járdán, ha az nincs, úgy az útpadkán, ennek hiányában szorosan az úttest szélén, lakott területen lehetőleg, lakott területen kívül minden esetben a bal oldalon, a forgalommal szemben kell szabályosan közlekedni.

Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő eszközöket és láthatósági mellényt kell viselni.

Gyalogosok zárt csoportja az úttest menetirány szerinti jobb szélén közlekedhet. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a csoport bal oldalán, elöl, előre fehér vagy sárga fényt, hátra pedig piros vagy sárga fényt adó, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni.

Forrás: Police.hu

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!