Anya-gyermek kapcsolat

2018.12.26. 15:00

Ölbeli játékokat bemutató könyv jelent meg

Sándor Ildikó összeállítása az ősi, mozgással párosuló bizalmi játékokat gyűjtötte csokorba.

Kerekecske, kutacska – Újabb ölbeli játékok címmel jelent meg Sándor Ildikó néprajzkutató, pedagógus kötete, mely a 2005-ben kiadott Tücsökringató című gyűjtemény folytatása – adja hírül a Ma7.

Mint a portál cikkében olvasható, a kilencven újabb ölbeli játékot a kiadó kisgyermekes családoknak, bölcsődei kisgyermek-nevelőknek, óvónőknek ajánlja. Azoknak, akik az ősi hagyományok továbbadását helyezik előtérbe, s meghittségükkel azt a szeretet pótolják, amit a növekvő médiafogyasztással jellemezhető mindennapjainkban a kicsik elvesztenek.

A gyermeki érdeklődést felkeltő világ pedig rendkívül gazdag, a cirógatók, höcögtetők és kézfejcsipkedők eleink bölcsességét, kedvességét idézik. A műfaj leginkább a mondókához hasonlít, fontos, hogy rövid legyen, a rímes-ritmikus szöveget recitáló hanghordozással, vagy énekelve adják elő. Fontos eleme az érintés, illetve a mozgás. A könyv tömören foglalja össze e játék fogalmát, jellemzőit, közérthetően fogalmazza meg stíluselemeit. Külön kitér a csoportos foglalkozásokon, valamint a gyermektáncházban való alkalmazására – foglalja össze a cikk.

Sándor Ildikó konkrét gyakorlati példával illusztrálja a leírtakat. A szerző útmutatójában felhívja a figyelmet, hogy e játéktípus a szülők és nagyszülők körében is népszerű, viszont az ismert „játszások” száma töredéke a korábbi nemzedékek foglalkozásainak.

Ennek oka lehet a többgenerációs együttélési forma felbomlása, valamint a családmodellek átalakulása is.

A kötet jól áttekinthető, az egy hangnemben leírt kották mellé Sándor Ildikó az érintéses kontaktust is pontosan feltünteti, minden szemelvényhez figyelemfelkeltő, ízléses rajz is társul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában