FolkUdvar

2 órája

A magyar néphagyomány sokszínűségét ünnepelték a Művészetek Völgye fesztiválon

Az idei, immár 33. Művészetek Völgye fesztiválon a Hagyományok Háza ismét a méltán közkedvelt FolkUdvar és a Fűz Népi Játéktér házigazdájaként várta a népi kultúra iránt érdeklődőket. A helyszínek programjai – csak úgy mint az eddigi évek során – a népzene, a néptánc, a mese- és mondavilág. A kézműves hagyományok révén egy megszűnő, de mégis tovább élő világ létezését és létjogosultságát villantották fel, amelyben nem hogy elfogadható, de egyenesen természetes az internet és a mobiltelefon nélküli közösségi szórakozás, a közös minőségi idő eltöltése.

MW

A Hagyományok Háza FolkUdvarában ismét lehetőség nyílt arra, hogy bárki belekóstoljon magyar népi kultúra világába

Forrás: Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza FolkUdvarában ismét lehetőség nyílt arra, hogy bárki belekóstoljon magyar népi kultúra világába, ha csak pár napra is. Az udvar színes programjai között a tánc, a zene és az ének mellett akár a hagyományos hímzés, a kosárfonás vagy a fafaragás rejtelmeibe is beleáshatták magukat a látogatók. Hont Angéla, a Hagyományok Háza Kabinetvezetője, a FolkUdvar programjainak szakmai felelőse számolt be a rendezvény fogadtatásáról.

„A Hagyományok Háza szervezőivel már a fesztivált megelőző ősszel elkezdtük előkészíteni az udvar programjait, számításba véve az előző évek tapasztalatait. Idén például különösen figyeltünk arra, hogy a gyerekek a délutáni alvás után biztosan odaérjenek a nekik szóló előadásokra, illetve, hogy azok az elfoglaltságok, amelyek ugyanazt a közönséget vonzzák lehetőleg egymás után következzenek. A kora délutáni programsáv tehát inkább az ismeretterjesztésé és a játéké lett” – ismertette Hont Angéla.

Este hat órától minden nap az adott tájegységhez kötődő  tánc- és énektanítás következett, majd esti mese és a koncertek, végül a táncház, amire fiatalok hatalmas tömegei érkeztek idén is, miután véget értek a Panoráma színpad nagykoncertjei

– mondta a kabinetvezető, aki hozzátette, hogy 

egy minden generációt megszólító udvarral is jelen voltak a Művészetek Völgyében.

 A Fűz Népi Játéktérben gyermekek és felnőttek egyaránt megtalálhatták a nekik szóló játékokat és megannyi módon kipróbálhatták ügyességüket a vesszőből, fából készült játékokkal.

FolkUdvar legidősebb közreműködője a 89 éves apátfalvi Vígh Antal kosárfonó volt
Forrás: Hagyományok Háza

Három tájegység hagyományait is felelevenítették 

Hont Angéla kiemelte, hogy a FolkUdvar hitvallásához hozzátartozik a lokális kultúra széles körben való megismertetésének szándéka is. Úgy fogalmazott, hogy

szeretnénk, ha minél többen megtudnák és megtapasztalnák, milyen sokszínű a magyar népi kultúra. A fesztivál ideje alatt három nagy tájegység, Felvidék, Dél-Alföld és Moldva hagyományaival, valamint utolsó nap a helyi, bakonyi népművészettel ismerkedhettek meg behatóan az udvarba látogatók.

A programok fénypontjaként a területekről származó, hagyományőrző mesterekkel való találkozást nevezte meg a kabinetvezető. 

A mesterek közreműködtek a kézműveskedésben, a koncertprogramokban, a tánc- és énektanításban, valamint beszélgetésekben is

– mondta Hont Angéla, aki megjegyezte, hogy „láthatóan nekik is nagy élmény volt ez az együtt eltöltött néhány nap” – zárta szavait.

A hatalmas siker a számokban is megmutatkozik

A FolkUdvar és a Fűz Népi Játéktér sikerét jól tükrözi az, hogy a látogatók több mint 55 órán át mulathattak a Hagyományok Háza által szervezett táncházban, illetve folkkocsmában. Mintegy 40 népdalt tanulhattak meg a résztvevők 4 tájegységről és 13 zenekar játékát élvezhették testközelből. A legkisebbek pedig 19 mesét hallgathattak mintegy 12 órában. A népi praktika, gasztronómia és szabadegyetem programokon 20 órányi terjedelemben 20 szakértő tudásából meríthettek a látogatók. Több mint félszáz, pontosabban 600 szárduda készült a Fűz Népi Játéktéren. És nem utolsósorban a FolkUdvar legidősebb közreműködője a 89 éves apátfalvi Vígh Antal kosárfonó volt.

A Hagyományok Háza a nyár során még további fesztiválokon vesz részt, amelyekről bővebben a honlapjukon lehet tájékozódni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában