Remek lehetőség

2 órája

Pedagógusok is jelentkezhetnek a Tiéd a holnap ösztöndíjprogramra

Ismét megnyílik a jelentkezés a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogramjára, amelyre idén a diákok mellett a pedagógusok jelentkezését is várják.

MW

Forrás: Facebook / MOME Budapest

Az ősszel induló pályázat a leszakadó térségek középiskolásainak továbbtanulását egy pedagógushálózat létrehozásával segíti, amelynek első lépése, hogy a tanárok felkészítő munkáját új ösztöndíjprogrammal támogatja az egyetem – közölte a MOME szerdán az MTI-vel.

A tavaly elkezdett támogató munka küldetése, hogy az ország hátrányos helyzetű régióiban élő tehetséges diákoknak is esélyt teremtsen a kreatívipari továbbtanulásra, és ezzel eddig láthatatlan csoportokat vonjon be a felsőoktatásba. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány által életre hívott programban a fiatalok rendszeresen ellátogatnak a MOME Campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt és különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat. Vállalt cél, hogy a program olyan tudással, tapasztalattal és magabiztosággal vértezze fel a fiatalokat, amelyet aztán az életük bármely területén kamatoztathatnak.

A tehetséggondozó programot az első ösztöndíjprogram tapasztalatai alapján idén ősszel továbbfejlesztették a szakemberek. Az értékelés során arra jutottak, hogy a középiskolai pedagógusoknak kulcsszerepük van a hátrányos helyzetű fiatalok pályaválasztásában, továbbtanulásában, és abban, hogy a tehetségük kibontakozhasson.

A cél ezért most egy olyan országos, majd Kárpát-medencei pedagógushálózat kialakítása, amelyhez pályázati úton lehet csatlakozni. A bekerülő ösztöndíjas pedagógusok háromalkalmas tudásmegosztási eseménysorozaton vehetnek részt a MOME Campusán. A műhelymunka célja, hogy aktív közösségteremtés keretében együtt gondolkodva, jó gyakorlataikat megosztva, közös tudásbázist hozzanak létre, hogy ezeket mások is beépíthessék egyéni praxisukba. Az érintett régiókból olyan lelkes tanárokat várnak, akik örömmel vesznek részt tehetséges fiatalok továbbtanulásának az elősegítésében.

A MOME a régió egyik meghatározó design- és innovációs központjaként feladatának tekinti, hogy esélyt teremtsen az ország szegényebb településein élő tehetséges diákoknak is, közelebb hozva számukra a kreatívipari karriert, az alkotói életpálya lehetőségét. A tizenkét képzési hétvége, majd a nyári tábor során közösség kovácsolódik az ösztöndíjasokból, a foglalkozásokat, a mentorokkal való közös munkát kulturális és sportprogramokkal egészítik ki.

A programra, amelynek keretében a MOME évről évre majd egyosztálynyi hátrányos helyzetű fiatalnak biztosít ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott szakmai és mentális támogatást, november 10-ig lehet jelentkezni.

Az átfogó, országos ösztöndíj- és tehetségprogram munkatársai idén ősszel Miskolc, Pécs, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Cegléd, Kecskemét, valamint Nyíregyháza és térségének középiskoláiban tartanak majd rendhagyó osztályfőnöki órákat, beszélgetnek személyesen a diákokkal.

Mint írják, az első évfolyam rendkívül sikeres volt, a huszonöt résztvevő mindegyike szép fejlődési utat járt be. Egyikük Aruwa Írisz, aki a tavalyi ösztöndíjnak köszönhetően már a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább.

A MOME honlapján a diákoknak szóló Tiéd a holnap ösztöndíjprogramra már lehet a jelölni és jelentkezni is, valamint ugyanitt olvashatók a tanároknak szóló pályázatról is részletes információk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!