Vállalja a triplázást

2024.06.13. 14:05

Csipes megpróbálja a lehetetlent, Kozák Danutának csak közvetett esélye van

Csipes Ferenc tanítványai minden fronton fölényes győzelmet arattak a múlt heti Európa-bajnoki és olimpiai válogatóversenyen, de a Kozák Danuta által megvádolt edző lányára, Tamarára még egy utolsó erőpróba vár a szegedi Európa-bajnokságon. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozó mindhárom olimpiai számban – ötszáz méteren egyesben, kettesben és négyesben is – rajthoz áll. Utóbbiban a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta is lehetőséget kaphat, ha az eredmények tükrében változik az egység összetétele.

MW

Képen: Csipes Tamara és Gazsó Alida

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Török Attila

Csipes Tamara idén is vállalja a triplázást, s az Európa-bajnokság hivatott eldönteni, hogy 34 évesen bírja-e az extrém terhelést a klasszis sportoló – írta meg a Magyar Nemzet. Az olimpiákat tekintve a magyar női kajakban Csipesen kívül korábban csak két versenyző vállalkozott hasonló tettre.

20240607_1039_at
Csipes Tamara
Fotó: Török Attila / Forrás:  Nemzeti Sport

A négyesben még lehet helye Kozáknak

Kovács Katalin a 2008-as pekingi olimpián mindhárom számnak esélyesként vágott neki, kettesben (Janics Natasával a címüket megvédve) győzött, a négyessel (Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Janics) második, egyesben viszont némi csalódásra csupán negyedik lett. Rióban, 2016-ban Kozák Danuta egyedi bravúrként mindhárom számban győzött (kettesben Szabóval, négyesben Szabóval, Csipessel és Fazekas Krisztinával). Öt év múlva Tokióban, kihasználva, hogy egyesben és kettesben nemzetenként két egység indulhatott, nem csupán Kozák, hanem Csipes is triplázott.

A négyes (Kozák, Csipes, Kárász, Bodonyi) győzött, egyesben Csipes második, Kozák negyedik, párosban pedig Kozák és Bodonyi harmadik, Medveczky Erika és Csipes negyedik lett. A válogatón egyesben második Gazsó Dorka is biztos olimpiai csapattagnak tekinthető, sőt azt is kijelenthetjük, Párizsban ő és Csipes Tamara indul szólóban és párosban is – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A négyes körül azonban még több nyitott kérdés van, hiszen a szövetségi kapitány Hüttner Csaba az egyéniben csupán hatodik Kozák Danutáról sem mondott le teljesen.

Adolf Balázs is triplázik

A válogató eredményei alapján Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes és Gazsó alkotja a hajót. Kozák Danuta kimaradt az Eb-csapatból, de talán még van esélye bekerülni az olimpiai csapatba a Csipes Ferencet megvádoló Kozáknak.

Egyesben hatodik lett, de ez természetesen nem írja felül a korábbi nagyszerű eredményeit. Sajnos párosban nem láttuk versenyezni, és így az Eb-n sem fogjuk. Az Eb-szereplés után tudunk majd abban gondolkodni, hogy melyik irányba menjünk

– beszélt Kozák Danuta kilátásairól a szövetségi kapitány Hüttner Csaba a válogató után. Amennyiben a négyes győzne az Eb-n, akkor semmi sem indokolja a megbontását, ha viszont lemarad a dobogóról, akkor szinte kötelező folytatni a kísérletezést.

A férfi kajakos szakág annyival könnyebb helyzetben van, hogy amíg a nőknél csupán négy, itt megvan mind a hat kvóta. Ezek elosztása is adott: a két világklasszis szólista, Kopasz Bálint és Varga Ádám mellett a négyes alkotja a csapatot. A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összetételű négyes pedig megnyerte a válogatót. Kenuban Adolf Balázs ugyancsak triplázik: a két olimpiai szám (C–1 1000 és C–2 500 m) mellett ismét igazolhatja, hogy az ötezer méter az ő felségvize.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában