Pihenőnap

9 órája

A férfiak a kilencedik helyen állnak a budapesti sakkolimpián

A hat hazai együttesből csak egy tudott győzni hétfőn a budapesti sakkolimpián, amelyen a kedd szünnap. Az első számú magyar férficsapat a 9., a női a 13. helyről várhatja a folytatást.

MW

Lékó Péter nemzetközi nagymester (b) és az indiai Rameshbabu Praggnanandhaa a 45. sakkolimpián

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A férfiak nem bírtak a nagy esélyes Indiával, Rapport Richárd és Lékó Péter ugyan remizett, de Szjugirov Szanan és Gledura Benjamin kikapott. Tompa János, a magyar csapat delegációvezetője szerint mindkét nagymester „hiába állt kielégítően a megnyitási szakasz után, a jóval magasabb értékszámú ellenfelek fokozatosan felőrölték az ellenállásukat”.

Elkeseredésre semmi ok, mert majdnem biztosan megjósolható, hogy nem lesz olyan válogatott az olimpián, amely legyőzi a tehetséges indiaiakat. Jelenleg egyedül vezetnek 12 meccsponttal. Magyarország első számú együttese tízpontos maradt és az 5–14. helyen holtversenyben lévők közül a 9. a pillanatnyi rangsorban

– tette hozzá a magyar szövetség honlapján.

A nők esélyesnek számítottak Peruval szemben, de Tompa János szerint „bebizonyosodott az a közhelyszerű mondás, hogy a magasabb Élő-értékszám nem garancia semmire”. A 2–2-es döntetlen után a delegációvezető kiemelte:

Öröm volt viszont látni, hogy az első táblán Gaál Zsóka most már sorozatban nagyszerűen vezeti a partijait. Ezúttal matt-támadással győzött.

Hangsúlyozta, a 

„pihenőnap bizonyára jó hatással lesz mindenkire, és a második félidőben újult erővel szállnak harcba a csapataink”.

Az állás a 6. forduló után:

férfiak:

1. India 12 pont, 2. Vietnám 11 (123), 3. Kína 11 (119), ...9. Magyarország 10, ...36. Magyarország U25 8, ...58. Magyarország B 7

nők:

1. India 12, 2. Georgia 11 (130,5), 3. Lengyelország 11 (110), ...13. Magyarország 9, ...38. Magyarország B 8, ...107. Magyarország U25 5

A 7. forduló párosítása:

férfiak:

Litvánia–Magyarország

Venezuela–Magyarország B

Dánia–Magyarország U25

nők:

Ausztria–Magyarország

Malajzia–Magyarország B

Magyarország–Kenya U25

A svájci rendszerű verseny vasárnap zárul a 11. fordulóval.

Hallgassa meg a 45. sakkolimpia hivatalos dalát:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában