szponzorált tartalom

2020.06.05. 14:28

Dalok a nappaliból: a külső hangkártyákról röviden

Akár hobbi- akár professzionális szinten zenélünk, előbb-utóbb felmerül az igény házi „fegyvertárunk” bővítésére, stúdióeszközök beszerzésére. A hangsávok megfelelő minőségű rögzítésének alapfeltétele egy külső hangkártya beépítése eszköztárunkba.

feol.hu

Zenei kreativitásunk technikai támogatója egy külső hangkártya

Stúdió a zsebünkben

A zenei kreativitás határtalan lehetőségeket rejt. Ehhez alapvetően elég egy hangszer, melyen kiélhetjük különböző alkotói vágyainkat, ám nem árt, ha mögé rakunk némi technológiai támogatást is. Ezáltal egyrészt akár színpadokon is megmutathatjuk tehetségünket, másrészt – főleg kezdő, de akár haladó/profi zenészként is – a saját magunk által írt és játszott dalokat is rögzíthetjük a négy fal között, megfelelő minőségben.

Leginkább a gitárosok körében elterjedt egy kisebb-nagyobb stúdió otthoni kialakítása, hogy saját felvehessék és finomhangolhassák alkotásaikat. Ha megkérdeznénk őket, többségük valószínűleg egyetértene abban, hogy a beszerezhető „kütyük” kínálata gyakorlatilag végtelen és mindig lehet több, jobb, hangosabb. Emellett azonban őket arról, hogy ehhez – a hangszerükön kívül – mi a legfontosabb alapkellék, egyöntetűen egy külső hangkártyára esne a választásuk.

Az otthoni hangfelvételek alapköve

Ha a hangkártya kifejezést halljuk, egyből a laptopunk vagy számítógépünk belső hangkártyájára asszociálunk. A megoldástól ezzel nem is járunk túl messze. A felvételekre szánt hangkártyák azonban specifikusan hangsávok rögzítéséra alkalmasak. Természetesen ezekből is találunk beépíthető modelleket, ám kényelmi szempontból mindenképpen a külső hangkártyák az ideálisak.

Ezek az eszközök tulajdonképpen olyan külső interfészek, melyekhez a hangszerünket közvetlenül csatlakoztatva, az abból kiáramló jelet rögtön a számítógépünkön lévő felvevőprogramba juttathatjuk, jelentős jelveszteség nélkül, ezáltal pedig jóval magasabb minőségben. Ma már szinte minden célra kaphatunk megfelelő hangkártyát, ám univerzális modellek nem igazán léteznek. Specifikusnak kell hát lennünk a választásnál.

Gitár + hangkártya – az út a kreativitáshoz

Gitárosként szerencsére nem muszáj túlbonyolítanunk a kérdést, hiszen hangszerünk effektelését megoldhatjuk magával a gitárerősítőnkkel, vagy a felvételre használt programmal is. A külső hangkártyának azonban rendelkeznie kell néhány alapvető tulajdonsággal, hogy alkalmasak legyenek az ilyen jellegű használatra.

Az első ilyen dolog a kapcsolat típusa. A legegyszerűbb és legkompaktabb megoldás egy USB csatlakozós interfész kiválasztása, ám ebben az esetben az USB 2.0 technológiával kezdődően érdemes gondolkoznunk, az adatátvitel gyorsasága miatt.

A másik fontos tulajdonság a csatlakozók/bementek száma és típusa. Nagy általánosságban elegendő egy fejhallgató és egy hangszer bemenet, hiszen így élőben is lekövethetjük játékunkat/felvételünket.

Ezek mellett természetesen az eszköz ára sem mindegy. Szerencsére már pár ezer forintét is találhatunk olyan alap külső hangkártyákat, melyek megfelelhetnek céljainknak. A határ pedig természetesen a csillagos ég. Ám ha nem feltétlenül törünk rögtön világhírre, első körben mindenképpen elegendő lehet pár tízezer forint ráfordításával megalapozni zenei sikereinket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában