83. rész

2024.05.11. 19:30

Ismerjük meg Fejér településeit! – Rácalmás

Közeledik a 2024-es helyhatósági választás, ami aktuálissá teszi, hogy miként vélekednek emberek a saját településükről, kicsit jobban megismerjük környezetünket. Ezért június 9-ig minden nap bemutatunk egy vármegyei települést. A történelem és a modernség kettősének képét mutatja Rácalmás mindazoknak, akik elhajtanak a települést jelző tábla mellett és a gondosan rendezett kertek között hasonlóan ápolt közterületeken haladnak végig a város utcáin. A csendes és nyugodt település igazi kisvárosi hangulatot és körülményeket biztosít az ott élőknek.

Feol.hu

A településre legjellemzőbb épített örökség a díjazott rácalmási vasútállomás lett

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Rácalmásról készült filmünket ITT tekinthetik meg.

Rácalmás története viszont nem volt mindig olyan kiegyensúlyozott, mint napjainkban. Mindez nem is meglepő, hiszen az elmúlt több száz évben számos dolog történt a település mai területén, ami a feljegyzések és a régészeti leletek szerint már az őskorban is lakott volt. A történelem számos korszaka nyomot hagyott a településen, hol kisebb, hol nagyobb, vagy esetleg szemmel nem is látható mértékben, de az kijelenthető, hogy a mai kisváros olyan földre épült, ami magában hordozza a történelmi sikereket és kudarcokat egyaránt. 

Ahogy azt Rácalmás város weboldalán is írják, régészeti dokumentumok támasztják alá, hogy a neolitikum és a bronzkor embere is megtelepedett a város mai területén, de hosszabb-rövidebb ideig éltek ott kelták, rómaiak, avarok és longobárdok is. A honfoglalást követően magyar törzseknek biztosított szálláshelyet a Duna mellett magasodó löszfal, 1025-ben pedig Szent István király adománylevelében először tesz községre utaló említést a területtel kapcsolatban Szigetfő néven. 

Rendezett kertek, területek találhatók városszerte
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Később a török kiűzése miatt folytatott küzdelem is megrázta Rácalmás elődjét, a több mint egy évtizedig zajló harcok miatt elnéptelenedett a terület, ahol az 1600-as évek végén rácok telepedtek le. A települést III. Ferdinánd a Farka és a Lindvay családoknak adományozta, akik kúriákat építettek, leszármazottjaik pedig a 20. század közepéig éltek a területen. A legismertebb utód Jankovich Miklós műgyűjtő és mecénás volt, akinek nevét ma az általános iskola viseli Rácalmáson. 

Az első olyan írásos emlék, ami már Rácz-Almás néven említi a helységet, 1696-ból maradt fenn. Vízparti településként számos előnnyel rendelkezett a település már a történelem korábbi szakaszaiban is. Ahogy a város honlapján írják, a lakosság földműveléssel, halászattal, hajózással, iparral és kereskedelemmel foglalkozott, amibe az is beletartozott, hogy a környéken megtermelt gabonát a dunai vízimalmokban őrölték. 

A település lakosságát megtépázta az első világháború is, a második viszont a településképben is hatalmas károkat okozott, hiszen több hónapig ezen a részen húzódott a frontvonal. Rácalmás újjáépült és története nagy fordulatot vett akkor, amikor 1950-ben alig tíz kilométerre egy új város kezdett kinőni a földből. Az akkor Sztálinváros, ma Dunaújváros nevet viselő település rengeteg lehetőséget biztosított a rácalmásiaknak. 

Az intézmények modernek, jól felszereltek, a modernitás és a múltidézés keveredik
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően egyre többen választották lakhelyül a Duna mentén elterülő hangulatos települést és 2009- ben várossá nyilvánították. A történelem ma is megtalálható Rácalmás utcáin. Az Év települése és a Fejér megye legkedveltebb kirándulóhelye kitüntetésekkel büszkélkedhető városban ma is áll és rendezvény-, valamint turisztikai központként működik a Jankovich-kúria, de civil összefogásnak köszönhetően olyan érdekességek is megtekinthetők itt, mint a legjellemzőbb épített örökségnek választott vasútállomásnál álló, az 1970-es évekből származó étkezőkocsi, vagy a Záhonyból érkezett dízelmozdony. 

Amellett, hogy a hangulatos, szűk, olykor egész hosszában lépcsőből álló kis utcák modern házak között kacskaringóznak, a városban őrzik a múlt eseményeinek és embereinek emlékét is, így többek között emléktáblán állnak az első világháborúban elesettek nevei, a vasútállomáson pedig az egykori mozdonyvezetők előtt tiszteleg az emlékül állított szobor.

A múlt és a jelen párhuzamosan él Rácalmáson

Lampertné Nepp Brigitta 14 éve költözött családjával Rácalmásra. – Egy jól élhető települést kerestünk, amit itt meg is találtunk. Csendes, ugyanakkor tele van programokkal. Számunkra nagyon fontos a természet közelsége, hogy minél többet tudjunk kirándulni, amit itt, a környéken megtehetünk – sorolta Brigitta, mik azok a dolgok, amik miatt szeretnek Rácalmáson élni. Mindezek mellett kiemelte, a közbiztonság is rendkívül jó a településen, a polgárőrség mellett a lakosság is figyel egymásra.

Lampertné Nepp Brigitta
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Több mint 25 éve élek Rácalmáson és nehéz egy dolgot kiemelni, ami miatt azt mondhatom, jó itt élni. Mint kisgyermekes szülő, elsősorban az intézményeket emelném ki. Az óvoda és a bölcsőde felszereltségét és a szakembereket tekintve is egyedülálló hely a környéken – hangsúlyozta Szalóki-Oros Brigitta, és mint mondta, az intézmények mellett a település is számos lehetőséget biztosít a gyerekek és a családok számára egyaránt.

Szalóki-Oros Brigitta
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tóth Csaba született rácalmási, ezért, mint mondja, kicsit elfogult. – Én sok civil szervezetnek tagja vagyok a városban, és nagyon szeretem azokat a rácalmási embereket, akik részt vesznek a civil munkába, aki eljön és még a legnagyobb melegben is megkapálja a virágoskertet – utalt Tóth Csaba a települést jellemző első civil összetartásra és  közösségre.

Tóth Csaba
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában