Megőrizni a hagyományt

2024.07.10. 17:30

A fazekas mesterség rejtelmei Dél-Fejérben!

Az Igaron élő Oroszi testvérek Magyarországon az utolsó fazekas szobrászok közé tartoznak. Most pedig egy olyan különleges helyet nyitottak, ahol bemutatják, átélhetővé és megtapasztalhatóvá teszik a mesterséget a dél-fejér megyei falucskában.

Kecskés Zoltán

Alkotóműhelyt nyitottak az Oroszi testvérek Igaron.

Fotó: Interjúalany

A kézműves foglalkoztató épület fél hektáros zöld területen helyezkedik el a Fő út 34-es szám alatt, hangulatos vidéki környezetben, amely kiválóan alkalmas osztálykirándulásokra, csoportok fogadására, vagy akár a családok részére is. Kézmosás, mosdó és parkolási lehetőségek is adottak. 
A FEOL megkeresésére a fivérek büszkén beszéltek alkotóműhelyükről, amely alig pár hete várja tárt karokkal az érdeklődőket. Kiemelték, céljuk megőrizni ezt a szép hagyományt és megmutatni az érdeklődőknek, hogyan él ma egy kézműves.

Az alkotás rejtelmeibe is beleláthatnak az érdeklődők.
Fotó: Interjúalany

A testvérektől azt is megtudtuk, hogy a római korban használt hasonló technikával égetnek egy  kétosztatú római fatüzelésű kemencében, amivel természetesen az idelátogatók is megismerkedhetnek, sőt beleláthatnak a szerkezet működésébe, valamint az agyagedények és a szobrászat rejtelmeibe is. Természetesen az alkotásokat a készítőik haza vihetik magukkal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában