Felvidékre látogattak

2 órája

A Szent Orbán Borrendek éves találkozója

Július 5. és 7. között az adonyi Duna-menti Szent Orbán Borrend hét tagja a Felvidékre látogatott. A történelmi Magyarországon alakult Szent Orbán Borrendek éves találkozóját Komáromszentpéteren tartották meg.

Feol.hu

Az adonyi borrendből: Májer Béla, Schmidt Attila, Enyedi Norbert, Boldog Tamás

Fotó: Duna-menti Szent Orbán Borrend

Az Ógyallai Borászati Körzetben működő helyi borrend nevében Kovács János leköszönő, és Jaroslav Fabula új nagymester üdvözölték a megjelenteket.

– Ezt további köszöntőbeszédek és ajándékátadás követte. A közös vacsora után id. és ifj. Korpás András tartottak az új nemesítésű fajtákról bemutatót, borokkal kiegészítve azt. Az estét vidám hangulatban Nagy-Magyarország minden szegletéből felidézett nótákkal és dalokkal zártuk. Másnap reggeli után kezdődött a Szent Orbán Borrendek borversenye, amelyre négy országból nyolcvankét mintával neveztek a gazdák. Nagy örömünkre a borrendünk által delegált tizenkét mintából tíz aranyérem minősítést ért el. Az eredményhirdetés után a résztvevők közös ebéden vettek részt, majd rövid utazás után a Chateau Belá pincészetben Miroslav Petrech legendás hírű szakember tartott egy tizenhét mintából álló fergeteges borkóstolót az öt borrend tagjainak. Méltán nevezhetjük az itt eltöltött órákat az egész hétvége csúcspontjának. A napot további szakmai konzultációkkal zártuk. Köszönjük az Ógyallai Borászati Körzet Szent Orbán Borrendjének, és az ellátásunkban részt vevő tagoknak a vendégszeretetet, a színvonalas vendéglátást, az egész hétvége remek programját – foglalta össze a felvidéki napokat Schmidt Attila, az adonyi borrend nagymestere.

Az adonyi borrend első embere szerényen azt elhallgatta, hogy a verseny legmagasabb pontszámú, úgynevezett champion bora az ő késői szüretelésű, félédes, 2023-as olaszrizlingje lett, amellyel elnyerte a borverseny vándordíját is.

Ami még bizonyos: folytatás az erdélyi Nagykárolyban 2025-ben!

Négy ország részvételével

A találkozóval kapcsolatban nem árt néhány alapinformáció birtokában lenni. A Történelmi Magyarországon Működő Szent Orbán Borrendek Szövetségének az anyaországból az adonyi mellett a hajósi Szent Orbán Borlovagrend, az erdélyi Nagykároly Környéke Szent Orbán Borlovagrend, a felvidéki ógyallai Szent Orbán borlovagrend és a délvidéki horgosi Szent Orbán Borlovagrend a tagja.

A borrendek az együttműködési megállapodásban rögzítették, hogy az országaik közötti különös segítségnyújtással a területükön lévő kulturális, természeti, építészeti, energetikai értékek megóvásában, fejlesztésében együttműködnek. Tapasztalataikat egymásnak átadják, pályázatokon közösen indulnak. Hirdetik egymás értékeit, és a kulturált borfogyasztás fontosságát. A szövetség zárt, az alapító tagok többségi egyetértésével bővíthető.

 Szerző: Agárdy Csaba / duol.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában