Irányított véradás

2 órája

A dunaújvárosi horgászegyesület a véradók segítségét kéri

Rendkívüli véradásra hívja az önkénteseket a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület - írja társoldalunk, a duol.hu.

Illusztráció

Fotó: LI/DH

Mint azt az augusztusi felhívásukban írták, megrendülten értesültek arról, hogy horgásztársuk, Kesztyűs József (aki évek óta társadalmi munkában végzi a fogási naplók éves összesítését) nagy bajban van. Már hosszú ideje betegeskedik, és csak úgy maradhat életben, ha rendszeresen kap vért. Viszont ezt most az ellátó nem tudja biztosítani, ezért arra kérnek minden jóérzésű horgászt, szimpatizánst, hogy aki tud és akar, adjon vért horgászbarátjuk megmentéséért.
Az irányított vérvételre előzetesen lehet jelentkezni a Gagarin téri horgászirodán, vagy a (30) 649-7225-ös telefonszámon, illetve a [email protected] email címen, megjelölve a jelentkező elérhetőségét.

Nyáron is fontos a véradás!

A megfelelő minőségű és mennyiségű vérkészlet biztosításához naponta 1600-1800 önkéntes véradóra van szükség. A nyári hónapok során – kilépve a hétköznapok rutinjából – fontos felhívni az emberek figyelmét, hogy ilyenkor is iktassák be a napirendjükbe az önkéntes véradást- ezt már a Magyar Vöröskereszt írta a közelmúltban.

„A vér csak véradással pótolható, ezért nélkülözhetetlen az emberek bevonása ebbe a fontos társadalmi ügybe” – hívta fel a figyelmet Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradás-szervezésért felelős országos szakmai vezetője a közleményben. Mint azt részletezték, a véradás a kapcsolódó adminisztrációval, előzetes orvosi vizsgálattal, magával a vérvétellel és utána a kis pihenővel együtt általában egy óra alatt lezajlik. Arra kérnek minden egészséges felnőttet, hogy szánjon időt az önkéntes véradásra a nyári hónapok alatt is. Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a részvételt, országszerte változatos helyszíneken, naponta szerveznek véradó alkalmakat. Bárki lehet véradó, aki elmúlt 18 éves és a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

Önkéntes véradás során 450 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle vérkészítmény állítható elő, így fordulhat elő, hogy valaki egyetlen véradásával akár három ember életére lehet hatással.

Cikk szerzője: Molnár Emese / duol.hu

Az eredeti cikk ide kattintva elérhető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában