Ruhavásárlás

2 órája

Emberközelibb megoldással védd a környezeted!

Évente mintegy 80–100 milliárd ruhadarabot állítanak elő világszerte. Az egyre növekvő mennyiségben készített, értékesített és kukába dobott ruhadarabok életciklusuk valamennyi szakaszában környezeti és társadalmi költségekkel járnak. Pedig egyszerű, emberközelibb megoldással segíthetünk magunkon és környezetünkön - írja társoldalunk, a veol.hu.

Negyven póló egy személynek. Vajon mikor hordja el? Van emberközelibb megoldás is

Fotó: Benkő Péter/Napló

Csupán egyetlen póló előállításához kétezer-hétszáz liter vizet használnak fel, ami megegyezik egy felnőtt ember két és fél éves (!) ivóvízfogyasztásával – számol be minderről a Greenpeace Magyarország. A jelenlegi fast fashion-ruhák alapanyagának több mint hatvan százaléka műanyag – írják. Ezért is nagyon káros a természetre, ha ruhánkat gyorsan eldobjuk, és – követve a divatot – máris újat vásárolunk. 2024-ben már nem szégyen használt ruhát hordani, sőt be kell látnunk, hogy nincs szükség újra! Hordjuk minél hosszabb ideig a már legyártott ruhákat, javítsuk meg és kreatívan alakítsuk át őket, ha szükséges. A már kinőtt vagy hordani nem kívánt ruhadarabokat pedig cseréljük el másokkal. Így sokkal emberközelibb.

Minek újat venni? A csere emberközelibb dolog

A textiliparnak óriási a környezetterhelése, több energiát használ fel a divatipar, mint a repülés és hajózás együtt – emellett kilencvenkétmillió tonna textilhulladékot termel évente. Megdöbbentő: csak Magyarországon évi nyolcvanezer tonna ruhát dobunk ki! A fast fashion megjelenésével egyre gyorsabban nő a vásárolt ruha mennyisége, az iparág nyomott árai, reklámkampányaik nemcsak a ruhák javítását, átalakítását nem ösztönzik, de arra serkentik a fogyasztót, hogy szinte naponta új ruhát vegyen. Holott a fenti számokat nézve ez növeli a vízpazarlást, az energia- és szennyvízkibocsátást, a textilhulladék mennyiségét. Ha viszont second hand ruhát választunk, vagy sokáig hordjuk, megjavíttatjuk a régit, rengeteg erőforrást spórolunk a Földnek!

A fast fashion többek között a műszálak, különösen a poliészter felhasználásával járul hozzá a környezetszennyezéshez, és jelentős az üvegházgáz-kibocsátása, ahogy az intenzív vegyszeres mezőgazdasági termelésből származó pamutnak is. Ezért sem mindegy, ha pólónkat gyorsan eldobjuk-e, és – követve a divatot – újat vásárolunk. Hozzunk tudatos, emberközeli döntést környezetbarát termékek választásával! Miért emberközelibb ez a gondolkodás? Azért, mert a már legyártott ruhákat kreatívan átalakítva, a már kinőtt vagy hordani nem kívánt ruhadarabokat másokkal elcserélve védjük környezetünket és örömöt szerzünk másoknak.

Cikk szerzője: Benkő Péter / veol.hu

Az eredeti cikk ide kattintva elérhető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában