Lakáskorszerűsítés, támogatással

2018.09.20. 17:30

Külső-belső szigetelés, nyári hővédelem, fűtéskorszerűsítés a rezsi csökkentéséért

Lakó­épületek energiahatékony­ságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célozza az a visszatérítendő támogatás, amit az Európai Unió nyújt azoknak, akik tenni akarnak lakásuk gazdaságosságáért, kényelméért.

Palocsai Jenő

Magányszemélyek és társasházak is élhetnek a lehetőséggel Fotó: Pixabay.com

Ki ne szeretne egy szép házat, ami mindenben megfelel a mai kor követelményeinek, a gazdaságosságot is szem előtt tartva? Fűtéskorszerűsítéssel, megfelelő minőségben felhelyezett hőszigeteléssel, valamint a sok hőt benntartó, modern nyílászárókkal könnyen lehet minimalizálni a rezsiköltséget, de sok család nem engedheti meg magának, hogy saját erőből valósítsa meg az álmot, forráshiány miatt. Egy korszerűtlen épület fenntartása sokkal többe kerül, mint egy hagyományos házé, csakhogy hónap végére elfogy a fizetés, talán éppen a magas rezsi miatt. Kölcsönt már sokan nem nagyon mernek felvenni, hiszen a legtöbb családnak már vannak keserű tapasztalatai ezzel kapcsolatban. Ezen körülményekből következik az, hogy hagyományos, rossz hatásfokú radiátorokkal fűtik a lakásokat, házakat a tulajdonosok, miközben az ablak gittrepedésein, a szigeteletlen téglafal résein és a födém teljes felületén szökik az energia.

Tíz-, társasházak pályázatainál pedig hétmillió forint a támogatás

Ebből ajánl kiutat az EU úgy, hogy támogatja a korszerű és energiatakarékos otthonokat egy kifejezetten lakossági 0 százalékos hitellel. Fontos, hogy nem szabad felhasználású a támogatás, és minden kiadást számlával kell igazolni, függetlenül attól, hogy a választott futamidő egy vagy éppen maximum húsz év.

Pályázati rendszerben kell igényelni és meg kell felelni egy kritériumrendszernek, amelynek az a célja, hogy csak olyanok kapják meg, akik valóban fejlesztésre kívánják fordítani. A támogatást megigényelheti minden olyan magánszemély, aki nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosítóval rendelkező, magyar állampolgár. Az is elegendő, ha legalább egy éve magyar lakcímmel, illetve tartózkodási hellyel rendelkezik. Fontos követelmény, hogy a korszerűsíteni kívánt ingatlannak a pályázó tulajdonosa, esetleg résztulajdonosa, illetve hogy a támogatást igénylő személy lakóhelye vagy ideiglenes tartózkodási helye legyen. Persze nem csak magánszemély igényelheti ezt a lehetőséget, hiszen pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek is.

Magányszemélyek és társasházak is élhetnek a lehetőséggel Fotó: Pixabay.com

Van pár kizáró tényező, amit a pályázat benyújtása előtt érdemes alaposan megismerni. Először is nem igényelhet támogatást az a magánszemély, aki aktívként nyilvántartott a KHR-ben, ugyanakkor a passzív nem akadály. Az sem jogosult, akinek 128 000 forintot meghaladó adó- vagy köztartozása van. Ezen szabály alól csak egy kivétel van, ha fizetési haladékot kapott. Van még két olyan kör, akik nem élhetnek az EU adta lehetőséggel: az egyik azon emberek csoportja, akiknek 60 napot meghaladó közüzemidíj-tartozásuk van, a másik pedig azok az állampolgárok, akiket a támogatási rendszerekből kizártak.

Ez a lehetőség támogatja az energetikai hatékonyság javulását célzó fejlesztéseket, legyen az külső-belső szigetelés, nyári hővédelem, fűtéskorszerűsítés, vagy a világítási rendszerek átalakítása.

A megújuló energia felhasználásának olyan formáit helyezi előtérbe az unió, mint a napkollektor, napelem, hőszivattyú vagy a legújabb fejlesztésű brikett-, pellet-, faapríték-, faelgázosító kazánrendszer kiépítése. A támogatás maximális összege magánszemélyek esetében 10 millió, társasházak pályázatainál 7 millió forint, de 10 százalék önrészt fel kell mutatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában