Plusz pénz a méhészeknek és a galambászoknak is

2020.01.13. 17:30

40-45 ezer méhcsalád után igényelhetnek támogatást a megye méhészei

A tavalyihoz képest duplájára – ötszáz forintról ezerre – növelte a méhcsaládonkénti támogatás mértékét az agrárkormányzat; megemelt támogatást kapnak a haszongalamb tenyésztők is.

Dávid Erzsébet

Az előző öt esztendő átlagához képest mintegy ötven százalékkal csökkent a méhészet jövedelmezősége, a mézárak évek óta nem változnak, nem nőnek Fotó: Horváth Balázs archív

Fotó: Horváth Balázs

A nemzeti méhészeti program keretében, a méhcsaládok egészségügyi kondíciójának megőrzésére igénybe vehető, úgynevezett csekélyösszegű, az idén 700 millió forintra emelt keretösszegű támogatás a méhek beporzásban végzett munkáját ismeri el. Azt, hogy a szorgos nektárgyűjtők tevékenysége nélkül veszélybe kerülne a biológiai sokszínűség, a nagy növény- és gyümölcstermesztő ágazatok termelése, hozamai, károsodna az agrárgazdaság. Az a tendencia, amit a beporzási támogatás is jelez, jó és hasznos a méhész ágazatnak – reagált a szaktárca napokban kiadott közleményére Nagy Gyula, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke.

A nemzeti húsgalamb program célja a tenyésztés újbóli beindítása

A támogatásra nagy szükség van, a hazai méhészágazat ugyanis – csak úgy, mint Európa más országaiban, – válságban van. Az előző öt esztendő átlagához képest mintegy ötven százalékkal csökkent a méhészet jövedelmezősége. A folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére négy-öt éve változatlanul alacsony a méz ára. Az elmúlt időszakban sokan felhagytak a méhészkedéssel, s jövedelmezőbb munkát kerestek. A kialakult helyzethez hozzájárultak még a méhcsaládokat pusztító betegségek és a megelőzésükre szolgáló gyógyszerpaletta szűkülése, a növényvédőszerek kedvezőtlen hatása, a virágporgyűjtést befolyásoló, egyre szeszélyesebb időjárás, a hazainál többnyire gyengébb minőségű, viszonylag olcsó importmézek behozatala, s az ágazatot is sújtó munkaerőhiány.

Egy tavalyi felmérés szerint az ország gazdag méhlegelőin mintegy 700 ezer méhcsalád dolgozik, s évi 25-30 ezer tonna mézet termel. A mennyiség 20-25 százaléka itthon fogy el, a többi német, olasz és francia exportra kerül, de jut belőle még a japán vásárlóknak is. Az ország egyik legnépesebb „mézes csapatának,” a Fejér megyei egyesületnek a tagjai 40-45 ezer méhcsaládot gondoznak, s várhatóan ekkora állomány után igénylik majd a megemelt támogatást.

Plusz pénzhez jutnak a haszongalamb tenyésztők is

A támogatási kérelmek benyújtásánál nagyon kell figyelni a határidő betartására: a szaktárca közleménye szerint ugyanis a kérelmeket a korábbinál hamarabb, elektromos űrlapkitöltő felületen keresztül február 1. és február 28. között kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK). Azért, hogy a támogatáshoz még a szezon kezdetén hozzájuthassanak a méztermelők, május 31-ig el is bírálják a kérelmeket. Azok a méhészek, akiknek gondot okoz az elektronikus űrlap kitöltése, segítséget kérhetnek a megyei méhészeti szaktanácsadótól. Plusz pénzhez jutnak a haszongalamb tenyésztők is. Az első támogatási időszak pozitív tapasztalatai alapján, a nemzeti húsgalamb program keretében jelentősen megemelték a támogatási keretet, s 2020-ra 100 millió forintot különítettek el erre a célra. Miután a haszongalambtartáshoz nincs szükség költséges, nagyüzemi felszerelésekre, a támogatást nem a technikai háttér megteremtésére, hanem tenyészállatok vásárlására lehet igénybe venni. A támogatás mértéke a támogatási időszakban vásárolt haszongalamb ellenértékének 75 százaléka, de galambonként legfeljebb 600 forint lehet.

Az előző öt esztendő átlagához képest mintegy ötven százalékkal csökkent a méhészet jövedelmezősége, a mézárak évek óta nem változnak, nem nőnek Fotó: Horváth Balázs archív

Emellett már a legalább 100 haszongalambot vásárlók is igényelhetnek támogatást a tavaly október 16. és 2020. április 30. közötti, vagy az idén május 1. és október 15 közötti támogatási időszakra. A kérelmek postai úton, a MÁK által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon a tavaly október 16-tól, idén április 30-ig terjedő támogatási időszakra május 1–15 között, május 1 és október 15 közötti támogatási időszakra pedig október 1-jétől október 15-ig nyújthatók be. Fontos kitétel, hogy egy haszongalamb után kizárólag egy alkalommal igényelhető támogatás.

A nemzeti húsgalamb program célja a tenyésztés újbóli beindítása. A galambhús ugyanis korábban keresett, jól jövedelmező exportcikk volt. A sült galamb, a galambleves a hazai éttermek étlapjáról, s a családi asztalokról sem hiányzott, de az utóbbi évtizedekben minimálisra csökkent az igény iránta.

A támogatásokkal kapcsolatos részletekről a MÁK honlapján lehet tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában