Sok gazda már be is fejezte

2021.02.20. 07:35

Munka a metsző hidegben

Nagyjából a munka kétharmadánál járnak a metszéssel a borvidék szőlőterületein. Egyszer metsző hidegben, máskor sáros földön csattog az olló, nem mondhatják, hogy hétfő s kedd oly hasonló.

Palocsai Jenő

Kint a hideg szélben, az ólmos szürke ég alatt dolgoznak hektárok tucatjain

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Móri borvidék szőlői meg­újultak. A régi állami gazdasághoz vagy tsz-hez tartozó szőlők s az őket szorongató elavult támrendszerek helyett ma modern, fémoszlopos, mérnöki pontossággal telepített szőlőskertek borítják a hegyoldalt.

Pusztavám felé haladva találtunk rá egy négyfős brigádra az út jobb oldalán. Vezetőjük elmondta, hogy már több közeli területen is elkészültek a metszési munkálatokkal. A szőlők erősek, egészségesek, a fagyok nem ártottak a szemeknek, így nem lesz gond rügyfakadás idején.

A brigádtól megtudtuk, hogy a borvidéki szőlők közel hetven százalékát már lemetszették, és azt is, hogy mindig kísérleteznek a gazdák az újabb metszési módokkal. Ottjártunk idején az adott táblában egy kart hagytak csupán a tőkefejen, és majd azt hajtják le, ha eljön a kötözés ideje.

Kint a hideg szélben, az ólmos szürke ég alatt dolgoznak hektárok tucatjain
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szőlőmetszés nehéz munka, igénybe veszi az izmokat és az ízületeket, az ember derekát, ennek ellenére nők végzik ezt, kevés kivételtől eltekintve. Amikor ennek okairól kérdeztük a metszőasszonyokat, azt felelték, nem minden irónia nélkül, hogy: – A férfiak sokkal kényesebbek. Ha mégis kijönnek metszeni a változékony időben, ahol egyik nap még meleg van és több kiló sár áll a csizmán, másnak meg keményre fagyott földön kell járni, akkor a férfiak megbetegszenek, s akkor nem elég, hogy metszeni kell helyettük, még ápolni is kell őket.

Varga Máté, a Móri Borvidék Hegyközségének elnöke megerősítette az információt, valóban mindenki túl van a metszés felén, sőt, a kisebb területtel rendelkezők jelentős része már el is készült, s várja a tavaszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában