Hiány a nyersanyagból is

2021.03.08. 07:30

Elvesztett befektető, harmincszázalékos teljesítmény a Dunaferrnél

Továbbra sem szűnnek a problémák a dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt. vállalatának környékén. Számtalan kérdés merül fel a cég jövőbeni működését illetően.

Baráth Eszter

A kohók számára folyamatosan, egyenletesen szükség lenne a jó minőségű kohókokszra

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A vállalatcsoportnál a jelenlegi egyik legnagyobb nehézséget a nyersanyag hiánya okozza. A Dunaferr nagyolvasztóműjének vezetője korábban jelezte, hogy a korlátozott kokszmennyiség mellett, melyet a jelenlegi ellátás során kapnak, le kell állítani azt a két kohót, amelyek a nyersvasat állítják elő.

A dunaujvaros.com értesülései szerint a termelés a múlt év végi adatokhoz képest is jelentős visszaesést mutat. Jelenleg a teljes kapacitásnak csupán 30 százalékán működnek a gépek, ami negatív rekordnak számít.

A kokszellátásért a Dunaferr vállalatcsoporthoz tartozó ISD Kokszoló Kft. felel. Ezen csoport feladata, hogy a nyersvasat előállító kohó számára folyamatosan, egyenletesen, jó minőségű kohókokszot biztosítsanak.

Dunaújváros oldalának beszámolói alapján a nyersanyaghiány mellett a másik jelentős esemény a cégcsoporttal kapcsolatban, hogy a Kokszoló Kft. ügyvezetőjét a vállalatcsoport vezetősége menesztette pozíciójából. Orova István megbízása május 31-ig szólt, de azonnal távoznia kellett. Mellette a kft. teljes vezetését leváltották, köztük Pász Péter műszaki vezetőt és Szabolcs Márta gazdasági igazgatót is.

A kokszoláshoz szükséges szenet külső cégek biztosítják a Dunaferr számára, amit az információk szerint a vállalat nem fizet ki, ezért végrehajtás indult a vállalatcsoporttal szemben.

A kohók számára folyamatosan, egyenletesen szükség lenne a jó minőségű kohókokszra
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A bérek kifizetésének nehézségei és a korlátozott nyersanyagellátás mellett az sem növelheti a vállalat dolgozóinak jövőbe vetett bizalmát, hogy az indiai, de londoni székhellyel rendelkező Liberty Steel Group kiszállt a felvásárlási tárgyalásokból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február elején tárgyalást folytatott a Liberty Steel csoportot is birtokló Gupta Family Group Alliance holdingtársasággal a Dunaferr Zrt. felvásárlásával kapcsolatban, de ebben az ügyben egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatást sem előrelépésről, sem meghiúsulásról.

Ennek ellenére még lehet remény a megmenekülés kapcsán, hiszen kiszivárgott információk szerint a nyilvánosság kizárásával ugyan, de jelenleg is zajlanak tárgyalások a cégcsoport jövőjét illetően. A rendszeres egyeztetéseket egy egyelőre meg nem nevezett kazah cégcsoporttal folytatják.

Ezzel összefüggésben kormányzati szinten is zajlanak tárgyalások, melyeket korábban Szijjártó Péter kezdett meg, jelenleg viszont az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkozik az ügygyel. A folyamatok sorozatába bevonásra került az Eximbank is, azaz a Magyar Export-Import Bank Zrt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában