Frissen Fejérből

2021.10.10. 09:00

Hová is kerül majd az új magyar gabona?

Lejárt a terménytisztítók, terményszárítók és terménytárolók létesítésére kiírt pályázati lehetőségek leadási határideje. Hamarosan fény derül arra, hogy az eredetileg 50 milliárdos keretösszeg mekkora is lesz a végére, és hogy kik részesülhetnek belőle.

Palocsai Jenő

Támogatott lesz a gyakran sérülő síktárolók padozatának és oldalfalainak javítása is

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2. napjától volt lehetőség, és a szeptember végéig tartó időszakban vállalkozók, cégek százai készítették össze, majd küldték be adataikat és terveiket. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 50 milliárd forint volt.

Olyan önállóan támogatható tevékenységekre lehetett pályázni, mint például a terménytisztítók és terményszárítók létesítése, valamint terményszárítók, terménytisztítók és terménytárolók technológiai korszerűsítése, továbbá a kapcsolódó eszközök, technológiák létesítése, beszerzése és technológiai felújítása. Vagyis nem kell feltétlenül újat építeni a pályázat miatt, ugyanis aki most sikerrel jár, az akár fejlesztésre, kapacitásbővítésre is fordíthatja a támogatás összegét. A szárítás, tisztítás és tárolás a gabonák világában a három fontos lépcsőfok, ám ezek semmit sem érnének, ha nincs megfelelő és modern anyagmozgatás. Azért, hogy az utóbbi minél költség­hatékonyabb legyen, a pályázatot beadók arra is kérhettek támogatást, hogy olyan gépeket vásároljanak, mint például a serleges felhordók, szállítószalagok, rédlerek, szállítócsigák, surrantócsövek vagy más magtári hűtő-, szárító-, keverőberendezések, amelyek nélkül már nem lehet meg­felelő gabonatárolásról beszélni.

Támogatott lesz a gyakran sérülő síktárolók padozatának és oldalfalainak javítása is
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A B célterület a terménytisztítók és terményszárítók energiahatékonyságának javítását célozza, megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazásával. Ebben a kategóriában lehetőség van az épületgépészeti fejlesztések, új, energiatakarékos technológiák kiépítésére, de felhasználható lesz a támogatás a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására. Az 50 milliárdos keretösszegből jut majd napkollektorok alkalmazására, biomassza-alapú és hőszivattyús rendszerek telepítésére, geotermikus energia használatára, de akár biogáztermelésre és napelemes, illetve szélenergiát átalakító rendszer kiépítésére is.

A mostantól elbírált felhívás keretében vannak olyan tevékenységek, amelyek önállóan nem, csak valamely önállóan támogatható tevékenységgel együttesen támogathatók. Ilyen például a projekt vagy a szakmai előkészítés, a közbeszerzés, mérnöki feladatok vagy éppen a projektmenedzsment. De idetartozhat a tranzittárolók, a termények minőségvizsgálatára alkalmas gépek, műszerek beszerzése.

Négy szakaszban lehetett benyújtani a pályázatot, és az utolsó határideje is lejárt a napokban, így a feldolgozás folyamatban van. Ha minden a tervek szerint alakul, vagyis ha nem szól közbe például egy újabb pandémiahullám, akkor hamarosan tudni fogjuk, hogy hová kerül jövőre az új magyar gabona.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában