Frissen Fejérből

2021.07.03. 15:30

Megszólalt a sárosdi emberkereskedő egyik áldozata

Szállást, ellátást és munkát ígért az elesett embereknek az ügyészség által is sárosdi emberkereskedőnek nevezett férfi.

Déri Brenda

Kilátástalan körülményekről mesélt az egyik sértett

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Megszólalt az egyik sértett az esettel kapcsolatban, akit – állítása szerint – két évig tartott fogva a gyanúsított. Korábban a rendőrség közleménye alapján már beszámoltunk arról, hogy emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésével gyanúsítanak egy 44 éves sárosdi férfit, mivel több embert is elzárt hosszú hónapokra vagy akár évekre a külvilágtól, és dolgoztatta őket. Az áldozatok pénzbeli juttatást nem kaptak, értékeiket és irataikat elkobozta tőlük, tisztálkodási lehetőséget nem biztosított számukra, és egy ablaktalan, fűtetlen kis helyiséget szánt nekik szálláshely gyanánt – írták.

Pénteken az egyik sértett, egy 32 éves férfi elmesélte az elmúlt időszak átélt borzalmait. A fiatal férfit két éven keresztül tartották fogva, mely idő alatt – állítja – az is megesett, hogy a gyanúsított fizikailag bántalmazta őt és társait, ugyanis nem egyedül volt fogságban. Elmondása szerint ott-tartózkodása alatt még négy másik embert is bezárva tartott és kényszermunkára kényszerített a gyanúsított.

Kilátástalan körülményekről mesélt az egyik sértett
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fiatal férfi az elején kezdte megrázó történetét:

– Éppen munkát kerestem, amikor beszélgetésbe elegyedtem Perkátán egy középkorú férfival, aki munkát ajánlott nekem. Azt mondta, ház körüli teendőket kell ellátni és állatokat gondozni, cserébe pénzt, szállást és ellátást ígért. Amikor odakerültem, már más is volt ott: egy fiatal nő, akinek végül 2019. szeptember 24-én sikerült megszöknie. Úgy tudom, a nő, miután megszökött, feljelentést tett, de nem történt intézkedés az ügyben. A férfi később Dunaújvárosból csalt le egy idősebb nyugdíjast, akit arra kényszerített, adja oda neki a havi nyugdíját. Ezenkívül két hajléktalant is odahozott Sárosdra, akik néhány hónapig voltak ott, majd megléptek. Végül nekem is sikerült megszöknöm januárban. Szörnyű, ami ott történt velünk, nem tudom embernek nevezni ezt a férfit. A mai napig viselem az elszenvedetteket, mind fizikailag, mind pedig mentálisan. A folyamatos fizikai munkától és a túlzott terheléstől gyomortáji sérvem alakult ki – mesélte a sértett, akit nagynénje többször is megpróbált elhozni onnan, illetve miután kiderítette, hol tartózkodik az unokaöccse, idén januárban felkereste a sárosdi helyszínen, de nem engedték a közelébe.

Ebben az ablaktalan lakókocsiban szállásolta el áldozatait a gyanú szerint a sárosdi férfi
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nő elmondása alapján a fogva tartó agresszívan lépett fel, miután látni szerette volna családtagját, majd pedig hazavinni őt. Azonban az asszony kitartó erőfeszítéseinek hála ottjártakor a sárosdi férfi odahívta magához a sértettet, akit borzasztó egészségügyi állapotban talált, beteges és sovány volt. Az asszonyt sokkolták a látottak, a fiatal férfi testsúlya 52 kilogrammra csökkent. A nő azt is hozzátette, amikor a helyszínre érkezett, onnan nem messze két rendőr ült egy rendőrautóban, és nem kapott tőlük segítséget. Mind ez idáig azért nem fordultak a hatóságokhoz, mert féltek a gyanúsítottól és az esetleges következményektől.

A lapunknak nyilatkozó férfi elmondása alapján felkerestük a sárosdi címet, ahol fogva tarthatták őt és társait. Megkérdeztünk több, az utcában lakó helybélit is arról, tapasztaltak-e bármit a történtekkel kapcsolatban, azonban a többség nem szeretett volna beszélni. Egy hölgy annyit válaszolt, nem ismeri a gyanúsítottat, nem tud róla semmi mást azon kívül, hogy gyakran látja autóval közlekedni az utcában.

A bíróság az ügyészi indítvány szerint pénteken elrendelte a gyanúsított letartóztatását egy hónapra. A döntés ellen a terhelt és védője fellebbezett.

Előzmények:

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/emberkereskedelem-sarosdon-fogva-tartott-es-munkara-kenyszeritett-embereket-egy-44-eves-lakos-video-5072549/[/embed]

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/letartoztatasba-kerult-a-sarosdi-emberkereskedo-5076896/[/embed]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!