Frissen Fejérből

2022.09.02. 16:21

Tiltott önkényuralmi jelképet rajzoltak egy fehérvári iskola elé

A Bartók Béla téren sétálva lettünk figyelmesek az egyik padra felrajzolt horogkeresztre és az azt kísérő német mondatra. A problémát jeleztük a városgondnokság felé, akik dolgoznak ezek eltávolításán.

Baráth Eszter

Fotó: Baráth Eszter

Az oktatási és kulturális intézményekkel körülölelt Bartók Béla tér egyik kőpadjára rajzolta fel valaki az önkényuralmi jelképet, amelyet az a németül, helytelenül leírt mondat kísér, aminek jelentése: A birodalom megvédi őket.
Az ilyen jelekkel kapcsolatban a törvény úgy szól, hogy aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet köznyugalom megzavarására alkalmas módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz, vétség miatt elzárással büntetendő abban az esetben, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg.

Fotós: Baráth Eszter


A rongálást jeleztük Bozai István városgondnoknak, aki azonnal értesítette és a helyszínre küldte a városgondnokság ügyeletes munkatársait, hogy távolítsák el a feliratot. Bozai István kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt időszakban nem találkoztak önkényuralmi jelkép felfestésével Fehérvár utcáin. – A választások idején több felfestés, graffiti van, de akkor sem ilyen jellegűek, idén pedig már inkább a rongálás volt jellemző, az, hogy a különböző kampányplakátokra írtak, rajzoltak valamit. Önkényuralmi jelképek viszont már egy ideje nem voltak – emelte ki a városgondnok. Mint mondja, a városban számos graffiti van, különböző feliratok, rajzok, üzenetek, ezek eltávolítása pedig összetett munka. – Az eltávolítás folyamata mindig attól függ, hogy milyen a felület. Az épületekről a legnehezebb, a kövekről általában nagynyomású mosóval távolítjuk el, de mindig meg kell vizsgálni a felületet, hogy az eltávolítással ne csináljunk nagyobb kárt – mondta Bozai István.
Az ilyen és ehhez hasonló rajzok, feliratok készítése tehát, amellett, hogy törvénybe ütközik, összetett munkát állít azok elé, akiknek feladata ezek eltávolítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!