Nem létező telefonokat adott el a csaló

A Móri Rendőrkapitányság nyomozói kilenc rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt indítottak eljárást egy 26 éves férfi ellen. Az esetről a rendőrség számolt be honlapján.

Gombor Lili

Nagyon nézzük meg, mit és kitől vásárolunk az interneten

Fotó: Illusztráció: Pexels

A Police.hu oldalon közzétett információk alapján a Móri Rendőrkapitányság nyomozói kilenc rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt indítottak eljárást egy 26 éves férfi ellen. A nyomozás során megállapították, hogy 2023 szeptembere és 2024 márciusa között egy népszerű online piactéren olyan mobiltelefonokat kínált eladásra, melyekkel ténylegesen soha nem rendelkezett. A hirdetésre csaknem féltucatnyi érdeklődő jelentkezett az ország különböző pontjairól, akiktől a csaló minden esetben előleget kért, vagy az eladásra kínált telefonok teljes vételárának átutalását egy általa megadott bankszámlaszámra. A gyanútlan vevők kivétel nélkül eleget tettek a férfi kérésének, azonban az összegek beérkezését követően a szélhámos megszakította velük a kapcsolatot, és elérhetetlenné vált. 

A móri nyomozók az elkövető kézre kerítése érdekében elfogatóparancsot adtak ki, melynek eredményeként július 16-án Egerben igazoltatták, azonosították és elfogták a csalárd eladót. A férfi részletes beismerő vallomásában elmondta a nyomozóknak, hogy életvitelszerűen a csalásokból származó pénzekből tartotta fenn magát, mivel az jó üzletnek és könnyű kereseti forrásnak bizonyult. Mint az a történetből világosan látszik, a csaló módszere végső soron igen rossz üzletnek bizonyult.

A rendőrség figyelmeztet, hogy az online térben bűncselekményeket elkövető csalók tárháza kifogyhatatlan. Felhívják a figyelmet, hogy mindig legyünk körültekintőek és egészségesen gyanakvóak! Online vásárláskor az alábbiakra kell figyelni:

  • Mindig nézzük meg a hirdető oldalát is, ellenőrizzük, hogy a korábbi árusításai során milyen értékeléseket kapott, megbízható-e! Gyanúra adhat okot, ha az eladó újonnan regisztrált, és több terméket hirdetett meg, vagy túl olcsók az árui.
  • Soha ne utaljunk  előre pénzt ismeretlennek!
  • Ha lehetőségünk van rá, válasszuk az utánvételes megoldást!
  • Lehetőleg vásárlás előtt győződjünk meg személyesen is a termék állapotáról, megfelelő működéséről!

Amennyiben minden óvintézkedése ellenére átverés áldozatai lettünk, megkárosítottak, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a számlavezető pénzintézettel, és tegyünk feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehetünk személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!