részleteket is elárultak

2017.12.21. 14:00

Tovább bővül a Velence Korzó

A tervek szerint élni szeretne ráépítési jogával a Velence Korzót üzemeltető vállalkozó. Az önkormányzattal 2009-ben kötött üzemeltetési szerződés ezt lehetővé is teszi, ha fizet 60 millió forintot.

S. Töttő Rita

é

Miután Görgicze Zoltán, a Velence Korzót üzemeltető cég ügyvezetője úgy döntött, tovább fejleszti az épület szolgáltatásait azzal, hogy apartmanházakat épít rá. A társaság és a korábbi önkormányzat által kötött üzemeltetési szerződés a napokban felkerült Velence hivatalos honlapjára.

A 2009-ben, még Oláhné Surányi Ágnes, akkori polgármester vezette képviselő-testület fogadta el a dokumentumot, melyben egyértelműen szerepel: az üzemeltetőnek joga van a projekt lezárását követően arra, hogy „az objektum felső szintjén minimum 700 négyzetméter, maximum 1000 négyzetméter alapterületű területen, saját költségén ráépítést hajtson végre és arra az ingatlanrészre használati és tulajdonjogot szerezzen”. A szerződés kifejti azt is, hogy ezt a jogát az üzemeltető akkor érvényesítheti, ha megfizet az önkormányzatnak 60 millió forint plusz áfát. Ezt az összeget az építési engedélyek jogerőre emelkedését követő egy héten belül kell megfizetnie.

Koszti András polgármester nyilatkozatot adott ki az ügyben, amelyben szerepel többek között, hogy „A velencei korzó építését a város egykori tanácselnöke, a 2014-ig polgármesterként dolgozó Oláhné Surányi Ágnes vezette testület határozta el a Gyurcsány-kormány idején. Az építkezés 2010-ben kezdődött el, annak semmi köze sincs a közben kormányra került Fidesz által később bevezetett ún. plázastophoz. Az akkori önkormányzat már előre, 2009-ben üzemeltetési szerződést kötött a jelenlegi bérlővel, ebben a szerződésben kikötöttek egy visszavonhatatlan opciós jogot a korzó emeletének utólagos beépítésére. Ez a szerződés azóta is érvényben van, sajnos a 2014-es választás óta regnáló új, fideszes többségű testületre ró kötelezettségeket.” A nyilatkozatban azt is kifejti: „A mostani beépítési szándékról 49 ember kapott értesítőt, de közülük mindösszesen csak öten jelentek meg a kérdéssel foglalkozó testületi ülésen, s ebből az öt főből is kettő városi képviselő.” Ezt azért hangsúlyozta ki a polgármester, mert felvetődött: komolyabb tájékoztatásra számítottak néhányan.

Kérdésünkre, hogy mit jelent a szerződésben foglalt „ráépítési lehetőség”, növeli-e ez a korzó magasságát, a polgármester azt mondta: az valóban nincs a szerződésben részletezve, hogy ez mit jelent, de információi szerint az üzemeltető a megengedett maximális ezer négyzetméternyi területet szeretné beépíteni és apartmanházakként üzemeltetni. Ám az építmény magasságát, úgy tudja, nem kívánják növelni.

A Velencei Korzó karácsonykor. A látvány később sem változik Fotó: Igari Balázs

Ezt, lapunk kérdésére Görgicze Zoltán is megerősítette: a kilátás nem sérül az apartmanházak építésével, amelyeket a korzó jelenlegi négy, raktárak közötti beugrójában alakítanak ki. Tehát gyakorlatilag az épület magassága nem változik, sőt, a felső sétány is szabadon marad, amelyet továbbra is bárki használhat majd.

- Szeretném kihangsúlyozni, hogy a megvalósítás társaságunk szerződéses jogosultsága, egyben kötelezettségvállalása alapján történne meg, jelentős bevételeket biztosítva ezzel a helyi önkormányzatnak, miközben szilárdabb alapokra helyezi a létesítmény fenntarthatóságát – mondta a hírlapnak Görgicze. Aki egyébként akár növelhetné is a magasságot. Koszti András ugyanis elárulta: a jelenleg érvényben lévő építési szabályzat – amelyhez a regnáló képviselő-testület nem nyúlt – lehetővé tenné kis mértékben azt, hogy tovább növeljék az épület magasságát. Az ígéretek szerint mégsem teszik. A polgármester lapunk kérdésére kifejtette: nemcsak a 60 millió forint növelné jelentősen a város költségvetését, hanem a később évente fizetendő szintén nagy összegű hozzájárulás és a turizmus további fellendülésével járó többlet-adóbevétel is. Az építési engedélyezési kérelem már az építési hatóságnál van, az üzemeltető tehát elszánta magát a fejlesztésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában