több ezer gyerekhez járnak ki

2018.06.01. 06:45

Tíz éve a sajátos nevelési igényű gyerekek mellett az Érted vagyunk Szakiskola

Tíz éves az Érted vagyunk Szakiskola, amely sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik. Olyan segítséget nyújtanak ők a szociális és oktatási szféra határvonalán, amelyre államnak, szülőknek, gyerekeknek egyaránt nagy szükségük van.

S. Töttő Rita

Az iskola elmúlt tíz évét összefoglaló diavetítős, éneklős, műsoros ünnepségén részt vettek az iskola jelenlegi és volt diákjai is

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Farkasné Szűrös Ágnes intézményvezető és Némethné Laki Anita igazgatóhelyettes tíz évvel ezelőtt alapította meg az Érted vagyunk Szakiskolát, amely jelenleg három intézményegységgel működik Székesfehérváron. Meglehetősen kisméretű iskoláról van szó, amelyről azt is kevesen tudják, hogy a Gyümölcs utca 38. szám alatt működik. Tíz éves az iskola, ezt ünnepelte csütörtökön az intézmény volt és jelenlegi tanulói körében. A központi, Gyümölcs utcai intézményben enyhe értelmi fogyatékos, azaz tanulásban akadályozott gyerekeket készítenek fel jelenleg kétféle szakmára, melynek végén vizsgát is tesznek. Számítógépes adatrögzítő és parkgondozó szakmát tanulhatnak most a gyerekek. Ez utóbbi kapcsán a Városgondnoksággal állnak szerződésben, melynek köszönhetően kaptak egy területet a várostól, amelyet csak ők gondoznak. Emellett az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött szerződések alapján utazó logopédiai szolgálatot működtetnek.

– Minden évben szakszolgálati egyeztetéseket követően dől el, melyek azok a feladatok, amelyeket az állam abban a tanévben átad feladatellátásra. Jelenleg a fehérvári és az enyingi járás óvodáiban, iskoláiban látunk el logopédiai feladatokat – mondja az intézményvezető. Hasonlóan lényeges feladatátvállalásuk – amely pedig a Székesfehérvári Tankerülettel kötött szerződés alapján működik – az utazó gyógypedagógiai szolgáltatás. Az egyébként integrált óvodába, iskolába járó sajátos nevelési igényű, azaz SNI-s

gyerekekhez járnak ki habilitációs foglalkozásokra az iskola gyógypedagógusai. Azokat az SNI-s, beszédfogyatékos, tanulásban akadályozott, mozgásfogyatékos, hallássérült és egyéb területeken akadályozott gyerekeket fejlesztik, akiknek a saját óvodája vagy iskolája nem tudja ellátni ezt a fontos feladatot.

Az iskola elmúlt tíz évét összefoglaló diavetítős, éneklős, műsoros ünnepségén részt vettek az iskola jelenlegi és volt diákjai is
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

– Sok gyerek közülük, miután végzett az óvodában, majd az iskolában, végül hozzánk jön továbbképzésre – teszi hozzá Ágnes. Az elmúlt tíz év során komoly fejlődésen ment keresztül az iskola: két diákkal kezdtek, most huszonhét főt tanítanak s mindemellett több ezer gyerekhez jártak, járnak ki logopédiai, gyógypedagógiai foglalkozásokra. Egy nagy vágyuk van, hogy az intézmény működtetése során továbbjussanak az egyéves állami, tankerületi szerződésekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában