Klasszikus tábornak nem nevezhető

2018.07.20. 14:29

A szórakozás mellett életmentésről tanultak a Vitál Club táborában

Szipola Antal mesélte el lapunknak, hogyan zajlott a kajak-kenu tábor, milyen életmentő praktikákat tanultak a táborozók.

Sándor Tamara

Amikor még minden csendes a tavon

Fotó: Sándor Tamara

A Vitál Club által önállóan szervezett Csónakázó-tó melletti tábor célja, az volt, hogy a már kajakot és kenut ismerő gyerekek tengeri, vadvízi sporteszközöket is megismerjenek. Illetve jobban összeszoktassák őket, elmélyüljön a barátságuk, hiszen az edzéseken csak 1-2órát töltenek együtt.

SUP (stand up paddle), vitorlás hajó és vízirider is volt, ami kettő kajakra erősített mountain bike kerékpár. Fidel László mellé Szekeres Norbert csatlakozott, mint kenus edző.

A táborba minden nap egy különleges előadó érkezett, aki nem csak a maga sporteszközét mutatta be, hanem emberileg is sokat adott a gyerekeknek. Első nap Mészáros Zalán fiatal mentőtiszt a vízből mentésről, újraélesztésről és a nyári balesetekről tartott oktatást a gyerekeknek. A vitorlás színes folt volt a tavon. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek megtanulják, miképp mentsék meg maguk és mások életét.

-Ezek a gyerekek biztos nem fognak elmenni egy olyan ember mellett, aki segítségre szorul, vagy akár újraéleszteni kell őt. Nyaralás alatt, de bármikor bekövetkezhet baleset, ők megtanulták, hogyan mentsenek életet – nyilatkozta lapunknak Szipola Antal a Vitál club vezetője.

A többi nap is tele volt színesnél színesebb programokkal. Együtt kibicikliztek Pákozdra, ahova Mészáros János csatlakozott, de az utat futva tette meg. Ő Ausztráliában, Perthből Sydneybe csinált egy kerékpártúrát, úgyhogy ez a táv nem volt neki kihívás. Pákozdon megkeresték a Bella-patak forrását, fociztak és szalonnát sütöttek.

Amikor még minden csendes a tavon
Fotó: Sándor Tamara

-A táborban volt egy negatív élményem, mégpedig az, hogy amikor kint voltunka szabadban, többen a telefonjukat nyomkodták. Biztos, hogy ezek az eszközök sok mindent adnak a fiataloknak, de szeretném nekik megmutatni, ha felnéznek a telefonjukból mi veszi őket körül, és az élet igazi örömeire felhívni a figyelmüket – mondta.

Csütörtökön Huszár Péter magyar harcművészeti bemutatót tartott a gyerekeknek íjászkodásról, karikásostor használatáról és botvívásról. Az előadás után a gyerekek nagy örömmel próbálták ki ezeket.

A tábor sikerét az is tükrözi, hogy rengetegen, még külsősök is kérdezik lesz-e még ilyen a nyáron. Gondolkoznak rajta, mivel nehéz összehangolni ennyi gyereket, ennyi különleges igénnyel. A létszám korlátozott, mivel fő a biztonság. Összesen tizenöten voltak, hét évestől a tizenöt évesig, és ebből kifolyólag nem ugyanazon a szinten vannak, de mindenkire odafigyeltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában