Meglepetés

2018.08.03. 20:00

A Kék villámon szelte át a Halesz parkot a mozgássérült Ricsi

A Székesfehérváron élő, de Budapesten tanuló Ricsi áprilisban töltötte be nyolcadik születésnapját. Olvasóink is emlékezhetnek rá: a különleges ünnepi alkalomról a Hírlapban is beszámoltunk. Most ismét szemtanúi lehettünk a mozgássérült kisfiú boldogságának.

Szanyi-Nagy Judit

Egy kis incselkedés is belefért: édesanyját hirtelen fékezésekkel viccelte meg Ricsi

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Augusztus 3-án kora délután sorra gyűltek a sajtómunkatársak a Halesz park játszóterén. Pár perc elteltével egy háromfős család felé szegeződik az ott lévők tekintete: aki áprilisban a Sajtóházban járt, bizony könnyen felismerte a most már kerekesszékkel közlekedő Szimandl Zsolt Richárdot, azaz Ricsit, valamint édesanyját, György Tündét. Mögöttük vörös hajú kisfiú kullog, Ricsi testvére.

– Nem hiszem, hogy sejti, miért vagyunk itt, azt mondtuk neki, játszani jöttünk – mondja Tünde. Aztán Ricsi felé fordulunk, aki ugyanolyan aktív és eleven, mint amilyen áprilisi találkozásunkkor volt. Az akkor – Richter Flórián cirkuszművésztől – kapott kerekesszékkel már nagyon jól bánik, az édességcsomagjai mind elfogytak, a legók pedig továbbra is nagy kedvencei. Ahogyan megfogalmazza, olyan gazdag lett, mint Dagobert bácsi!

– Azóta sokat tanultam ám – meséli lelkesen –, most például egy új darabot is el tudok játszani a zongorán. Néha még gitározom is – teszi hozzá.

Mint kiderül, a budapesti, speciális gyermekekkel foglalkozó Pető Intézetben kötelező tantárgy a zongora, de nem bánja, szereti ezt a hangszert. Éppúgy, ahogyan rajzolni és játszani is imád. Amikor meglátja a kórház felől érkező Cser-Palkovics András polgármestert, rutinosan elé gurul, pacsival üdvözli.

– Ez az a futóbicikli? – kérdezi rögtön a városvezetőtől, az eszközre mutatva. Ricsi leleményes fiú, a speciális járművet rögtön kiszúrja, és arra is emlékezett, hogy az áprilisi ajándékhalomból ez a hőn áhított járgány még hiányzott. Segítséggel fel is pattan rá, s bár még egy picit nőnie kell, hogy lábai jobban leérjenek, a parkot nem sajnálva gurul a területen. Nem számít, hogy földút, KRESZ-park vagy fű, a lényeg, hogy menni lehessen. A Kék villám nevű futóbringa kinézete is tetszik neki, a természetkedvelő kisfiú az azon található szalamandrát, vízilót és az ékszerteknőst kapásból észreveszi, a focilabdás csengőt pedig nem győzi húzkodni.

Egy kis incselkedés is belefért: édesanyját hirtelen fékezésekkel viccelte meg Ricsi
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A speciális, mozgáskorlátozott gyermekek számára készült futóbiciklit nem volt könnyű beszereznünk, de egy hazai cég segítségével végül sikerült megvalósítanunk Ricsi másik álmát is – mondja Cser-Palkovics András polgármester.

A kerekesszék és a futóbringa egyaránt nagy segítség a kisfiúnak, előbbivel a mindennapokban könnyebben halad, az új eszköz pedig az egyensúlyérzékét is fejleszti. S elég félrepillantanunk, Ricsi már a csúszdák felé veszi az irányt…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában