Megfontoltan pályáznak

2019.03.07. 07:45

A csatorna megépítése lesz 2019 legnagyobb beruházása Lovasberényben

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen elfogadták a település idei költségvetését, mely szerint ebben az évben 1,33 milliárd forintból gazdálkodhat a falu.

Borsányi Bea

A polgármester szerint idén mindenképpen terítékre kerül a bölcsőde létrehozása

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szili Miklós polgármester azonban mindjárt ennek a bűvös számnak a kimondása után hozzátette: az összeg sajnos nem Lovasberény valós lehetőségeit mutatja, hiszen ahogy az más települések esetében is igaz, a csatornaberuházás állami támogatása a helyi költségvetésben jelentkezik. Ha levonjuk ennek a mintegy 830 millió forintos költségét, valamint az egyéb, a település által elnyert pályázatok összegét, akkor nagyjából 310 millió forintból kell működnie Lovasberénynek 2019-ben.

– Kétségtelen, hogy a legnagyobb beruházásunk ebben az évben a csatorna megépítése lesz. Emellett viszont energetikai szempontból megújul a sportcsarnok és az orvosi rendelő is, amelyet TOP-­pályázaton nyert támogatásból finanszírozunk. Ehhez azonban mintegy 30 millió forint hitelt is fel kell vennünk, mert a pályázat elnyerése óta felmentek az árak, vagyis megnőttek a költségek. Ehhez jön még az előkészítésre fordított összeg is. Ezeket ugyan majd megigényeljük a központi költségvetésből, de ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a munkákat, hitelfelvételre szorul az önkormányzat. Az óvodai felújításból pedig az idén hátravan még a nyílászárók legyártatása és kicserélése – mondta a nagyobb beruházásokról Szili Miklós.

A polgármester szerint idén mindenképpen terítékre kerül a bölcsőde létrehozása
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap / Archív

A településnek egyébként van még hitele, amelynek 2022-ben járnak le a törlesztőrészletei. Mindezek ellenére Lovasberény pénzügyi helyzete stabilnak mondható, ami többek között annak is köszönhető, hogy mindig csak addig pályáznak, ameddig erre lehetőségük van. Ugyanis – ahogy azt a polgármester elmondta – a pályázatoknak vannak előkészületi költségei, amit a településnek a saját költségvetéséből kell kifizetnie. Mindettől függetlenül van egy olyan fontos téma, amellyel a Modern falu program keretében adós az önkormányzat, és amelyre biztosan pályázik majd: ez pedig a bölcsőde létrehozása. Egyelőre vizsgálják annak lehetőségét, hol lenne gazdaságos és praktikus ennek a kialakítása.

– Út-, illetve járdafelújításra és -építésre, valamint belső vízelvezetésre sem nyújtunk be pályázatot ebben az esztendőben, mivel a csatorna­beruházás amúgy is felforgatja a település útjait, járdáit. A beruházás része egyébként az is, hogy a munkálatok végeztével a kivitelezőnek helyre kell állítania a közterületeket – fogalmazott a polgármester, aki aztán zárásként arról is beszélt, hogy a településrendezési terv szabályozásával kapcsolatban közművesíthetik a Szőlőhegyet, ami újabb nagy feladatot jelent Lovas­berénynek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában