trióban

2019.07.29. 07:45

A fehérvári Burján Orsolya énekesnő zenésztársaival adott kellemes koncertet

Burján Orsolyát alkalmanként látni Fehérváron, mert a Hollandiában végzett, s onnan pár éve hazaköltözött ifjú énekes sokfelé jár fellépni.

Bokros Judit

A családias hangulatú koncerten Mester Dániel, Burján Orsolya és Alvaro Rovira Ruiz Fotó: Pintér A.

A minap azonban a Petz Sörözőben koncertezett két zenésztársával, egy rendhagyóbb felállásban. Az énekesnő társai aznap este az argentin Alvaro Rovira Ruiz és Mester Dániel voltak, előbbi gitáron, utóbbi szaxofonnal. Orsi pályafutását gyorsan áttekintve mindenképpen meg kell említenünk a jazzének tanulmányokat Budapesten, majd az ELTE-n szerzett ének- és zenekarvezetői diplomát, s azt, hogy 2011-ben felvételt nyert az amszterdami konzervatóriumba. Ott jazzéneket tanult, a master végzettséget pedig Rotterdamban szerezte meg, török ének szakon. Mindeközben saját zenekart alapított, Burján Orsi és a Pálinkálom névvel, amely hat éve működik. Hollandiában és Magyarországon is sokszor koncerteztek, a magyar népdalt és a jazz műfaját szépen összesimítva. A zenekarral utoljára egy éve szerepeltek nálunk, a Múzeumok éjszakáján.

A családias hangulatú koncerten Mester Dániel, Burján Orsolya és
Alvaro Rovira Ruiz Fotó: Pintér A.

A legutóbbi fehérvári fellépés már egy koncertturné első állomása volt. Orsi a „hármas egységről” így mesélt: Dániellel az amszterdami konzervatóriumban találkoztak, Alvaróval pedig a rotterdami konzervatóriumban ismerkedett meg, világzene szakon, és a gitáros őt is kísérte. Az együttműködés tehát ott kezdődött, s Alvaro és Orsi duója is Hollandiában jött létre. Dani néha-néha beszállt a kettős mellé, de egyébként a Pálinkálomban is játszik. Csináltak demo videót, amelyet az énekesnő Magyarországra is elküldött. Harcsa Veronika ez alapján hívta meg őket erre a hétre fellépni a Művészetek Völgyébe, Orsi pedig ezután leszervezett két másik koncertet is. Az egyiket Fehérváron, a másikat Budapesten. A repertoárt nagyrészt ő állította össze kedvenc dalaiból, népdalfeldolgozásaiból, ám Alvaroval együtt megmutatták a csodás argentin hagyományt is. E mellé kúszott be a török ének. Orsi annak idején ezt választotta a világzene szakon belül, mert nagyon megkedvelte török és perzsa ismerősei révén. Orsi alapvetően nagyon szereti Magyarországot, ezért is jött vissza. Van, amiben megtalálja a számítását, s van, amiben nem – mondta –, ám ez minden bizonnyal máshol is így lenne. Azt sosem tervezte, hogy örökre Hollandiában marad, most viszont nem mondja azt sem, hogy egyáltalán nem menne vissza. Mi örültünk, hogy kis időre ismét hallhattuk bársonyos hangját, a gitár és a szaxofon által ízlésesen kísérve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában