2019.11.06. 17:30
Etyeki sajt kapott magas elismerést nemzetközi versenyen
Az etyeki Vidáné Kondor Oktávia camembert-jellegű kecskesajtja nyerte el az olaszországi Bergamóban tartott World Cheese Awardson (a világ sajtjainak versenye) a Közép-Kelet-Európa legjobb sajtja minősítést, a Szuper Gold-termék elismerést.
Forrás: Vidáné Kondor Oktávia
Öt kontinens negyvenkét országából 3804 sajttal neveztek a készítők, pontosan nem tudható, hazánkból hányan küldték el sajtjukat e rangos vetélkedőre és mustrára, mert a nevezések nem nyilvánosak. A csupán számokkal jelölt termékeket vaktesztelték, a világ valamennyi szegletéből érkezett 260 nemzetközi bírónak fogalma sem volt, hogy Hollandiából, Ausztráliából vagy éppen Magyarországról származó-e a sajt. Oktávia kicsi fehér, bársonyos, gömbölyű korongocska-sajtja ott lapult a 84 darab óriási asztal egyikén, a helyet fehér kerítéssel zárták el a látogatók és az érintettek elől. Csak a zsűritagok léphettek a területre, a verseny tisztasága, s – élelmiszerről lévén szó – a sajtok higiéniája érdekében is ez a szabály a World Cheese Awardson. Minden asztalról kiválasztanak egy legjobbat, s azt a Super Gold asztalra teszik, ide bejutni maga az elismerés. Hát, ott csücsült a supergoldok között Oktávia bársonyos korongja, s ezen a versenyen és ebben a mezőnyben Közép-Kelet-Európa legjobb sajtja lett.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/Bb8L1S2HshAWgH49nfk-oijR-j59EKnvwaIee0esh98/fill/1334/890/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdhYmY0ZjAwNGIzZTRjYTk4Y2EwMTI0NDNhMjNjZDJi.jpg)
Mindezeket a Vida házaspár meséli etyeki otthonukban, a díjnyertes sajt és társai kóstolgatása közben. Oktávia meseszép asszony, törékeny lánynak látszik a háromgyermekes, jogi végzettségű édesanya. A férj közgazdász diplomával, építőanyag-forgalmazó kicsiny vállalkozással kezdte a család anyagi megalapozását, sokat dolgozott. Húsz éve vannak együtt, tizenkét éve házasok, ősetyekiek mindketten, Máté fiuk tizenkettő, Gergely tízéves, Gréta lányuk ötesztendős. János feszes, kemény munkatempót diktált magának, s ahogyan Oktávia meséli: „jött a kecske-gondolat”. Kézzel fogható „valamit” szeretett volna készíteni, talán pihenésképpen is, bár fogalmuk sem volt, hogy ez bizony sok munkát és gondolkodást jelent, igaz, másfélét. Etyeken sok a borász, ahhoz passzol a sajt, falun élnek, Oktáviáéknál gyerekkorában mindig is voltak háziállatok, ma is levágja a csirkét, nem idegenkedik az állattartástól. Sőt. Ő az „ellető-bába”, Grétát várva nyolchónapos terhesen hagyta abba a kiskecskék gardírozását, mert persze János mellett ő is bele-önképezte magát a sajtkészítés rejtelmeibe.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/dmJJEmyc1XcHz3HcMrUC41g78lDsKrNFSTwOA8DMJfQ/fill/6382/4255/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBjZjY4N2JkZTJhYjQ4NmZiZDRkY2IxMDFlNDM5Njcy.jpg)
A házukkal szemben épül a sajtkésztő üzem, kívülről takaros parasztház, kicsit modernebb formában, belül hűtők, pasztőrözőkád, érlelőműhely. Most is őstermelők, mint a kezdetkor, csak komolyabb körülmények között, Leader-pályázaton nyertek támogatást 2001-ben a kecskesajt-termelés indulásához.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/bnNGcqj9p9cPAf3lapf_XS4AHFBQHVTd77h1KxxOBQY/fill/750/1031/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q2NTNmNWY1MzIzZDRkYTU4ODdjMzk0MTRhYzIyZDI0.jpg)
Színesen, humorosan mesélnek a kísérleti időkről. Rengeteget próbálkoztak, kidobták a szerintük nem tökéletes produktumokat, az első, pincében érlelendő adagon a meztelen csigák lakmároztak. S nem ebben a sorrendben, de többszáz kiló kecskesajtot ettek meg a rokonok, családtagok, barátok, s a kutyák, macskák, malacok.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/FhA9qQhuFU-sR00FJdoty5MiRQeDlK0TiDBTfKWj5Qs/fill/3024/4032/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkNzAxYTJmMTZlNTQ1NTZiYTgwZWRiYTZlNzU5NDky.jpg)
Alpesi kecskékkel indultak, végül a szánentáli fajtánál kötöttek ki. Tabajdon vettek tanyát néhány éve, a tejet hazaszállítják Etyekre feldolgozásra, szerintük a legfontosabb a higiénia: zárt rendszerben, külön helyiségben végzik a gépi fejést. Az istállóban nem lehet, szögezi le János, mert különben kiűzhetetlen a tejből a kellemetlen kecskeszag. Ők ebben látják a mások szerint is magas minőségű termékeik titkát. A magyar ízlésnél az előítéletek miatt a kecskesajt nem nulláról, hanem mínusz pozícióból indul, magyarázza János, s ők ezt küzdik le a maguk igyekezete szerint.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/tGhpv6eRUJ07Ac-p22-DAzYKZkCshynMrAGqvxMEBTA/fill/1334/750/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ4NDMzMDUxMDE1MzQ5NWM4ODYzOTQ5ZjI2NzdlM2I0.jpg)
Az elején János a konyhában sajtozott, megszerezte a tejtermékgyártó szakunkás végzettséget, Oktávia mosogatott, s ő is tanult. Az internetről, a baracskai Kun Anita tehénsajt-készítőtől, a felcsúti Szelényi Katalintól, innen-onnan jó szakemberektől, akik hajlandók voltak elárulni a fogásokat – Vidáék Etyeki Kecskesajt Manufaktúra néven alapították meg a saját cégüket. János biztatta feleségét, mert úgy vélte, a fiatalasszonynak nagyobb tehetsége van a sajtkészítéshez mint neki. Az információ-morzsákból jó érzékkel tud új recepteket alkotni, s így álmodta meg azt a sajtot is, amit a világ 84 legjobbsajtja közé választottak, meséli büszkén. Oktávia főállású sajtkészítő lett, János a kutatásban, a külföldről származó információk megszerzésében vesz részt, ezek adják az ihletet feleségének, hogy újabb sajtcsodákat álmodhasson meg.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/7H_o8g2TuGZFPqc1dPo_lLihpN4mejviDB4OnfqPXdk/fill/3024/4032/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E0ODIxMDYzMThhZDQwNjY5MWYzOWQwNDNjZjgwYTkw.jpg)
Érlelt félkemény sajtok, grillsajtok, sokféle ízesítésű friss krémsajtok kerülnek ki műhelyükből, különlegesség a dióízű görögszénamagos félkemény sajt. A bergamói díjnyertes tradicionális, pikáns, merész ízvilágú „Hófehérke” camembert-jellegű lágysajt, ugyancsak illik Oktávia egyéniségéhez. Finom.
Talán ez a legpontosabb meghatározás mindkettőjükre – a termékre és készítőjére.